Skip to main content

Wim van de Merwe: VMBO docent, Niet roepen maar doen met het bedrijfsleven

Het is al vijf voor twaalf, vindt techniekdocent Wim van de Merwe van het Reggesteyn College in Rijssen: “Straks zijn we op de VMBO’s weer een aantal metaalafdelingen kwijt. Doodzonde.”

Hoe het anders kan

Het kan ook anders, bewijst Van de Merwe. Tijdens de WorldSkills 2005 staan expert Wim van de Merwe en werkgever Jan Lammers als één man achter hun deelnemend Vakkanjersteam.Veel bevlogener kom je ze niet vaak tegen. Wim van de Merwe steekt wekelijks aanzienlijk meer uren dan hij als docent heeft in zijn missie: techniek een beter imago bezorgen: “De tijdsinvestering is groot, maar daar geef ik niks om. Je moet niet alleen roepen hoe het beter kan, maar het ook laten zien. Het is allemaal niet zo moeilijk, als mensen er de noodzaak maar van inzien.”

Zijn geheim is een persoonlijke benadering. Voor alle partijen: bedrijven, scholieren, ouders en niet te vergeten de lokale en regionale media: “Zomaar een mailtje werkt niet. Je moet als praktijkdocent vertellen wat je allemaal doet en wat je bereikt met die jongens. Laten zien dat er aan de weg getimmerd wordt. Dan gaat het pas leven.”

Metaalontdekkingsplan

Zo krijgt Van de Merwe inmiddels volop medewerking van het lokale bedrijfsleven: “Ze sponsoren niet alleen machines, maar bieden naast stages ook bijbaantjes. En docenten kunnen er de nieuwste technieken leren.”
Ouders betrekt Van de Merwe onder meer met het metaalontdekkingsplan voor leerlingen van groep acht en zogenaamde ouderwerkavonden: “Ze trekken een overall aan en gaan frezen. Kunnen ze op een feestje eindelijk eens trots vertellen wat hun kind doet.”

Balkenende

Ook buiten de regio Twente is Van de Merwe volop actief. Hij trok vorig jaar de stoute schoenen aan en belde Ad Verbrugge (voorzitter Beter Onderwijs Nederland) om zijn verhaal te doen: “We bleken het uitstekend te kunnen vinden. Af en toe houd ik een voordracht voor hem over hoe het beter kan op het vmbo. We zijn samen ook bij de nieuwe staatssecretaris Marja van Bijsterveldt langs geweest om aandacht te vragen voor de vmbo-problematiek. En ik heb meegewerkt aan een boek voor het CDA. Tijdens de presentatie kwam ik premier Balkenende tegen. Toen hij kort daarop voor een verkiezingsbijeenkomst op onze school was, heb ik hem meteen mijn lokaal ingetrokken.”

Spannende les

De meeste tijd investeert de docent evenwel in zijn scholieren: “Ik zeg altijd: als jullie ervoor gaan, dan doe ik het ook. Ik wil ook geen les afdraaien, je moet het spannend maken. Raak ze waar hun interesse ligt. Kapotte skelter of mini-bike? Dan maken we die op school.

Deelname aan de Junior VakkanjerWedstrijden is de beloning voor de allerbeste leerlingen: “Die wedstrijden zijn een gouden zet. De deelnemers zijn niet meer van school weg te slaan. Het stimuleert alle leerlingen.”

Ambassadeur Van de Merwe benut de pr-kracht van Vakkanjers zo veel mogelijk: “Neem oud-leerling Arjan Smit, nu Nederlands kampioen CNC-frezen en student aan de Saxion Hogeschool. Da’s een fantastisch verhaal. Ik zet hem dus in als ambassadeur in op beurzen, ouderavonden en bij voorlichting op basisscholen. Dan nemen we een blok aluminium en het eindproduct mee: dit krijg je na zes uur op een machine van zeven ton. Dat maakt techniek tastbaar.”

Dit artikel is eerder verschenen in een special van Heroes magazine (juni 2007). Zie verder site Vakkanjers