Sit-in op faculteit Letteren Universiteit Groningen op vrijdagmiddag 26/1 vanwege reactie faculteitsbestuur op kwestie Eelco Runia

Studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) roepen op tot een vreedzame bezetting. Vrijdagmiddag 26 januari 2018 is er tussen 13.00 en 15.00 UUR een sit-in, in het kantoor van de faculteit Letteren, op de derde verdieping van het Harmoniegebouw.

De letterenstudenten, gesteund door studentenbeweging Democratische Academie Groningen (DAG), zijn ontevreden met de bijeenkomst die het faculteitsbestuur donderdagochtend 25 januari hield. Medewerkers en studenten waren uitgenodigd om te praten over een opiniestuk van hoogleraar Eelco Runia in NRC Handelsblad op 19 januari 2018 waarin hij had geschreven waarom hij zijn ontslag heeft genomen (Waarom ik ontslag neem bij de universiteit). Runia hekelt het marktdenken op de universiteit en de eis om colleges in het Engels te geven, ook. al zitten er Nederlanders in de zaal.
DAG, en ook Runia zelf, hoopten op een plenaire discussie met het faculteitsbestuur over de deprofessionalisering aan de letterenfaculteit, maar het bleek een informele bijeenkomst om ‘vrij en open’ in gesprek te gaan over het reilen en zeilen van de faculteit.

“Het was gewoon damage-control’’, zegt Anke van Dijk van DAG, student Spaans.“We konden niet als groep zeggen wat we ervan vonden. De decaan voert wat gesprekken, maakt notities en neemt het dan weer mee de achterkamertjes in’’.

Eerder was er al ophef over een mail die was rondgegestuurd in de vakgroep geschiedenis waarin medewerkers verzocht werd te verwijzen naar de afdeling Communicatie als hun werd gevraagd naar een reactie op het stuk van Runia. “Ongelukkig”, volgens decaan Gerry Wakker. “Iedereen mag overal over praten’’. Het faculteitsbestuur wil niet inhoudelijk ingaan op het stuk van Runia omdat het om een ‘persoonlijke kwestie’ zou gaan.

Tijdens de sit-in worden de problemen die Runia aankaart in stellingen besproken.

Groningse studenten willen faculteitskamer Letteren bezetten, door Maaike Borst, Dagblad van het Noorden, 25 januari 2018: www.dvhn.nl

Historicus Eelco Runia hekelt marktdenken en keert universiteit Groningen uit onvrede de rug toe, door Mannus van der Laan, Dagblad van het Noorden, 20 januari 2018: www.dvhn.nl

Collega’s van opgestapte RUG-historicus krijgen mail: ‘Praat niet met de pers’ , Dagblad van het Noorden, 23 januari 2018: www.rtvnoord.nl

Brief inzake opiniestuk Eelco Runia, Letteren Vooruit, 23 januari 2018: http://letterenvooruit.nl/brief-inzake-opiniestuk-eelco-runia/ (Niet meer beschikbaar)

Boegbeeld geschiedenis stapt op, door Thereza Langeler, UKrant, 22 januari 2018: https://www.ukrant.nl/boegbeeld-geschiedenis-stapt-op/ (Niet meer beschikbaar)

Runiadebat wordt snel vinniger, door Menno van der Meer, UKrant, 25 januari 2018: www.ukrant.nl

RUG: artikel van Runia is een persoonlijk verhaal, Gert van Akkeren, Oog TV, 25 januari 2018: www.oogtv.nl

U P D A T E

Studentenprotest: ‘Luister nu eens’, door Rob Siebelink, UKrant, 26 januari 2018: www.ukrant.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer