Respecteer de leraren!

omslag_verite_de_la_souffrance_professeurs
La vérité sur la souffrance des professeurs – De waarheid over het lijden van leraren – is een digitaal document van 56 pagina’s waarin we kunnen lezen wat leraren in Frankrijk allemaal meemaken op hun school.

De verhalen gaan over bedreiging, slaag, schelden, messentrekkerij, breken van pink of wijsvinger tussen de deur, bij de keel grijpen, van de trap af gooien, een steen keilen door het raam van het klaslokaal, maandenlang bestoken met e-mails en sms’jes. Deze dingen doen scholieren op de middelbare school, ook wel op de basisschool.

We kunnen lezen over slapende leerlingen in de klas, liggend met hun hoofd met capuchon op het lestafeltje. Over de meest grove taal die scholieren uitslaan in hun dreigmails aan de leraren. Over diefstal van de laptop van de leraar uit een afgegrendeld klaslokaal op klaarlichte dag. Over door teveel alcohol in coma liggende en kotsende leerlingen. Over opgewonden ouders die naar school gaan om te klagen over de onheuse behandeling jegens hun over het paard getilde of psychisch verwaarloosde kinderen.

Er gaat geen dag voorbij zonder belediging, aldus een rector, geen dag zonder incident of intimidatie aan het adres van mijn leraren.

Franse leraren vonden het nuttig hun ervaringen op schrift te stellen en te bundelen. Zij hebben dat wel anoniem gedaan en hun echte naam niet vermeld.

Sinds een jaar er is een campagne gaande in Frankrijk om een eind te maken aan de agressie op de scholen onder het motto: Leraren….respecteer ze! Men roept op zich te wenden tot de onderwijsautoriteiten met de eigen verhalen. Als een afgevaardigde van het parlement of een gedeputeerde van de regio een school bezoekt, komt het zelden voor dat er op dat moment een incident plaatsvindt. Daarom is het noodzakelijk dat de leraar zijn verhaal opschrijft en openbaar maakt.

Het doel van de campagne is de scholen te redden. De leiding van veel scholen doet niets of weinig tegen de agressie om verschillende redenen. Men wil geen slechte naam krijgen of tot de ontdekking komen dat er zich te weinig nieuwe leerlingen aanmelden.

Klik hier voor La vérité sur la souffrance des professeurs:  https://beroepseer.nl

Website van de actie-voerende leraren: http://souffrancedesprofs.com/

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer