Reactie van minister Plasterk op advies aan kabinet over beroepseer

19 juli 2007 heeft de stichting Beroepseer een brief ontvangen van minister Plasterk en staatssecretaris Van Bijsterveldt. Beroepseer in het onderwijs gaat hun aan het hart. Iedereen die de moeite heeft genomen te reageren bedanken zij hartelijk.
De volledige brief (in pdf) kan u lezen onder ‘Publicaties’ op de site en de tekst is ook hieronder opgenomen.

In de reactie van de bewindslieden staat dat ze ruimte willen scheppen voor de professionals om zelf inhoud te geven aan het beroep. “Neem het heft in eigen hand”, zeggen Plasterk en Van Bijsterveldt tegen de onderwijskrachten. Het is dus zaak dat u daar ook zelf actief invulling aan geeft en die ruimte pakt! De aangegeven beroepszeerpunten en de aangegeven oplossingen zijn onder de aandacht gebracht van de commissie Leraren onder leiding van Rinnooy Kan, deze commissie zal de minister binnenkort adviseren.

Wij raden aan om daar niet op te wachten, maar neem zelf initiatief.Na de zomervakantie kijkt iedereen weer fris en helder naar zijn werk. Ervaart u beroepszeer, ga dan in gesprek met collega’s, hoe staan zij in hun werk. Ga samen op zoek naar de kernpunten van uw beroepseer.- Wat is er in de afgelopen tijd feitelijk gebeurd?- Wat zijn de ontwikkelingen in de toekomst, welke zorgen en welke verrassingen zijn er te verwachten?- Wat geeft u energie en waardoor lekt er energie weg?- Wat is de essentie van uw vak, wat drijft u?Vertel ook uw persoonlijke verhalen van bijzondere casussen. Het zijn vaak de ‘kleine’ gebeurtenissen, zoals het ontmoeten van een oud-leerling op straat en horen dat ze jouw lessen altijd zo fantastisch vond. Zaken die niet tellen in de rapportages naar het management, maar wel tellen omdat het u raakt en voor u het plezier in het werk geeft.

Organiseer een gezonde tegenmacht.Zijn er ontwikkelingen die niet stroken met uw beroepseer? Komt de kwaliteit in de knel, is er onvoldoende tijd voor aandacht? Kaart het aan, ga in gesprek met uw manager of bestuurder, maak uw mening ook kenbaar bij de Ondernemingsraad én bij ons op de website www.beroepseer.nl. Wij zullen kritisch blijven volgen of het ministerie van OCW ook daadwerkelijk betere voorwaarden creëert, bijvoorbeeld minder bureaucratie, betere betaling van onderwijskrachten. Ook vragen wij aandacht voor management dat zichzelf onevenredige honorering toemeet. Wij willen u ondersteunen met de aanpak van uw beroepsEer. Heeft u vragen, of ondersteuning nodig? Laat het ons weten! Plezier in het werk is enorm belangrijk, dan bent u een inspiratiebron voor leerlingen/studenten, ouders en voor elkaar!

Brief van minister Plasterk aan de stichting Beroepseer als antwoord op alle reacties van de video-oproepen: 19-7-2007 (deze brief is ook te vinden in pdf onder ‘Publicaties’)

“Uit de reacties blijkt een grote betrokkenheid bij wat er gebeurt op de school. Daar ben ik blij mee. Het doorvoeren van veranderingen in het onderwijs kunnen we niet alleen vanuit Den Haag, daar hebben we de hulp van het personeel in de school bij nodig. Voor een deel van de gesignaleerde oplossingen ligt de sleutel namelijk op de school zelf. Waar mogelijk trachten we ruimte te scheppen voor de professional om zelf inhoud te geven aan zijn beroep. In hoeverre die ruimte op schoolniveau benut wordt, is de uitkomst van het samenspel tussen management en leraren: ruimte geven, vragen én nemen. Daarom roep ik de beroepsgroep op om waar mogelijk ook zelf het heft in eigen handen te nemen en een bijdrage te leveren aan de door hen gewenste veranderingen in het onderwijs, op de school.

Recent heeft het kabinet in het beleidsprogramma 2007-2011 gemarkeerd dat de positie en de kwaliteit van de leraren moet worden verbeterd. Dat willen we bereiken door onder andere de verbetering van arbeidsvoorwaarden en functiedifferentiatie, het vergroten van de verantwoordelijkheden van leraren en verdere professionalisering van het leraarsberoep. Ook de versterking van de nascholing van leraren en van de kwaliteit van de lerarenopleiding hoort daarbij. Ik heb de Commissie Leraren o.l.v. de heer Rinnooy Kan gevraagd te adviseren over maatregelen om tot vermindering van de werkdruk en verhoging van de kwaliteit in het onderwijs te komen. In september verwacht ik dit advies. Na ontvangst van het advies komt het kabinet met nadere maatregelen.
De opbrengst van de dag van de beroepseer bevestigt dat we met de focus op de kwaliteit en positie van de leraar op de goede weg zijn om de beroepseer van de leraren te verbeteren. We gaan hier mee verder, in de hoop en verwachting dat we samen beter onderwijs kunnen realiseren. We hopen dat u hieraan ook een bijdrage wilt leveren. Uw bijdrage aan de discussie in de vorm van de reacties op de videoboodschappen zullen we onder de aandacht van de commissie brengen”.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mede namens,de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart, dr. Ronald H.A. Plasterk

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer