VWS en WMO

De reactie van minister Klink en staatssecretaris Bussemaker van VWS op de video/oproepen van 1 mei laat nog op zich wachten.

Vorige week hoorden we dat deze week een concept-reactie zal worden opgesteld, die wordt voorgelegd aan de verantwoordelijke directie en aan de minister en staatssecretaris persoonlijk. Daar zullen nog enkele weken overheen gaan.
Helaas wordt het spreekwoord ‘ambtelijke molens draaien langzaam’ hier weer bewaarheid.

Heel goed nieuws is dat ondertussen tientallen ambtenaren van VWS stage lopen in het werkveld van de zorg. Deze ambtenaren kunnen zo uit de eerste hand ervaren wat er in de zorg speelt. De eerste reacties zijn heel positief en hopelijk draagt het bij tot tastbare vermindering van alle regels op de werkvloer.
Een goed resultaat van onze inspanningen om werkvloer en ministerie dichter bij elkaar te brengen.

WMO

Waar medewerkers in de thuiszorg te maken hebben met ontslag vanwege de Wmo wijzen we er op dat staatssecretaris Jet Bussemaker hier fel op tegen is. Toch blijkt ze met lege handen te staan. Want in de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning ligt de verantwoordelijkheid voor het inkopen van thuiszorg bij de Gemeentes. De stichting Beroepseer vind het onaanvaardbaar dat gemotiveerde ervaren verzorgenden, collectief ontslagen kunnen worden, om ze vervolgens voor minder geld en zonder pensioenvoorziening weer aan te nemen. Dit gebeurt louter om financiële redenen. Het tast mensen aan in de kern van hun beroepseer. Het is een groot onrecht ten aan zien van de mensen die geïnvesteerd hebben in een goede relatieopbouw en die hun zorgbehoevende cliënten adequaat tot steun zijn. Deze houding van bestuurders jaagt mensen met hart voor de zorg van de arbeidsmarkt, terwijl ze daar hard nodig zijn. Dit behoort niet te gebeuren in een beschaaft land. VWS heeft op 7 augustus jl een subsidieregeling ingesteld voor de personele gevolgen van de Wmo, zie https://wetten.overheid.nl/BWBR0022370/2007-08-08

Of dit afdoende is, is zeer de vraag. Er hebben ons berichten bereikt van verantwoordelijke functionarissen zoals een hoofd p&o van een van grootstedelijke thuiszorginstelling, die ontslag heeft genomen omdat betrokkene zich niet langer kon verenigen met het oneerbaar personeelsbeleid ivm de invoering van de Wmo van de instelling. Een moedig besluit en een klemmend signaal voor de beleidsmakers dat de uitvoering van de Wmo zich op een aantal plaatsen volstrekt ongewenst ontwikkeld.

Verzorgenden, laat van je horen. Jouw inzet doet er toe! Maak je samen sterk bijvoorbeeld door je aan te sluiten bij de actiegroep WMO van initiatiefnemer Anita Ensing, www. beroepseer.nl en maak je zorgen kenbaar bij je eigen organisatie en bij ons.

Laat zien dat je trots bent op je vak!!

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer