Onderwijsinspecteurs in Engeland trainen voor geld scholen om inspecties te doorstaan

Inspecteurs van Ofsted, het Office for Standards in Education, Children’s Services and Skills in Engeland, te vergelijken met de Inspectie van het Onderwijs in Nederland, lenen zich uit aan scholen à raison van zeshonderd Engelse ponden voor advies over manieren om inspecties goed door te komen, aldus een artikel in dagblad The Independent.
De online onderzoeksdienst Exaro heeft erop gewezen dat terwijl de regels zijn dat inspecteurs niet mogen werken als adviseur, er desondanks meer dan duizend zijn die wel hun diensten mogen verkopen aan scholen. Sommigen bieden zelfs aan “gefingeerde” inspecties uit te voeren in ruil voor betaling.

Scholen staan onder enorme druk om te presteren. Minder goed presteren kan leiden tot disciplinaire maatregelen en zelfs tot sluiting van de school. Bedrijven die inspectietraining op maat aanbieden schieten als paddestoelen uit de grond. Weatheroak Inspections bijvoorbeeld adverteert met een “volledig voorbereidingspakket” op een inspectie voor achthonderd pond. Het bedrijf biedt ook een “eendagspakket” aan voor vierhonderd pond.
Directeur van Weatheroak is Alwyne Jolly, Ofsted-inspecteur en voormalig schoolhoofd. Hij prijst zijn bedrijf aan als een met een “unieke dubbele ervaring”. Hij heeft verteld aan Exaro dat hij in de afgelopen maanden geen advieswerk heeft verricht: “Ik heb geen aanvraag binnengekregen. Ik werk momenteel gewoon als schoolinspecteur”.

Andrew Lagden Education Consultants biedt een “pre-inspectie overleg” van een dag aan door een Ofsted-inspecteur voor zeshonderd pond. Het adviesbureau omschrijft zichzelf als “een team van zeer ervaren onderwijsprofessionals, met up-to-date Ofsted ervaring. Aan het hoofd van het team staat Andrew Lagden, een zeer ervaren onderwijsadviseur en schoolinspecteur van zowel basis- als middelbare scholen”.
Niemand van Andrew Lagden Education Consultants was bereid commentaar te geven.

Angela Kirk, ook een Ofsted-inspecteur biedt steun aan schoolhoofden en directeuren. Ze rekent vijfhonderd pond voor een dag adviseren, zoals discussiëren over de kwaliteit van lesgeven en leren overeen te stemmen met de beoordelingscriteria van Ofsted. Ze vertelde nog dat het haar als Ofsted-inspecteur niet is toegestaan met de media te praten.

Chris McGovern van de in 1987 opgerichte actiegroep Campaign for Real Education die ijvert voor meer kwaliteit in het onderwijs, heeft Ofsted opgeroepen deze praktijken te beëindigen. Een woordvoerder van Ofsted zei dat Ofsted een degelijk beleid voert en dat alle inspecteurs aangeven of er belangenconflicten zijn met een school. Verzekerd is dat een inspecteur die een school advies heeft gegeven geen enkele inspectie op die school mag uitvoeren.

Artikel: Ofsted inspectors are helping schools to pass their tests by charging £600 a day, door Oliver Wright, The Independent, 12 maart 2013. Klik hier.

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer