Skip to main content

OESO-rapport: Geef leraren meer status, loon en autonomie

oeso rapport onderwijs 2012Zojuist is verschenen het rapport Preparing Teachers and Developing School Leaders for the 21st Century: Lessons from around the World van de organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Pedro De Bruyckere & Bert Smits schrijven op hun blog, bestemd voor leraren, opvoeders, ouders en werkgevers:

OESO-rapport stelt: Geef leerkrachten meer status, loon en autonomie.

Er dreigt wereldwijd een tekort aan leerkrachten, de OESO pleit voor een nieuwe aanpak om leerkrachten de recruteren. Werken in het onderwijs moet aantrekkelijker worden voor de slimste studenten stelt een nieuw rapport van de OESO, daarom moeten leerkrachten meer status, een hoger loon en meer autonomie krijgen.

Het rapport beschrijft de kwaliteit van de leerkrachten als de sleutel tot het verhogen van de kwaliteit van het onderwijs. De meest succesvolle onderwijssystemen, zoals Finland en Singapore, zoeken de lesgevers vooral bij de best presterende studenten.

Het onderzoek is voorgesteld op een internationale conferentie over het beroep van leerkracht in New York*).  In het rapport argumenteert Mr Schleicher dat als onderwijssystemen competitief willen zijn, ze het juiste personeel moeten recruteren en passend belonen.

Een moderne economie heeft leerkrachten nodig die ”high-level knowledge workers” zijn, kenniswerkers, die het leren van kinderen in een digitaal tijdperk moeten kunnen ondersteunen. In een wereld waarin informatie slechts een zoekopdracht op Google verwijderd is, is er nood aan een meer flexibele type leerkracht. Het probleem is dat dergelijke profielen vaak niet meer in het onderwijs willen werken volgens Schleicher:

“But people who see themselves as knowledge workers are not attracted by schools organised like an assembly line, with teachers working as interchangeable widgets in a bureaucratic command-and-control environment.”

Het rapport stelt dat leerkrachten in de geïndustrialiseerde wereld niet de verloning krijgen die overeenkomt met hun belang. Naast een goed loon is het vooral belangrijk dat er progressie bestaat in hun loopbaan en de constant training. Het rapport waarschuwt ook dat als er een tekort ontstaat aan kwaliteitsvolle leerkrachten in wiskunde en wetenschappen, dit de kwaliteit van het onderwijs kan schaden.

*) op de International Summit on the Teaching Profession, New York City, maart 14-15, 2012. Klik hier.

In 2013 vindt de jaarlijkse International Summit on the Teaching Profession in Amsterdam plaats. Dit kondigt staatssecretaris Zijlstra aan in zijn afsluitende toespraak op de top van 2012 in New York.
De top is een gezamenlijke inspanning van overheid, vakbonden en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Volgend jaar wordt deze gehouden in de Beurs van Berlage en het Scheepvaartmuseum in Amsterdam.De top is gericht op een open en vrije discussie over succesvol beleid, kansen en uitdagingen binnen het onderwijs en de rol van leraren daarin. Aan de top nemen de twintig in het onderwijs best presterende landen van de wereld deel.
“Ik ben er trots op dat we de Teacher Summit in Nederland gaan houden. Hiermee willen we laten zien dat onze leraren tot de beste van de wereld horen”, aldus staatssecretaris Zijlstra.

OESO-rapport stelt: Geef leerkrachten meer status, loon en autonomie! Blog van Pedro De Bruyckere, 14 maart 2012: https://pedrodebruyckere.blog

Schleicher, A. (2012), Ed., Preparing Teachers and Developing School Leaders for the 21st Century: Lessons from around the World, OECD Publishing: https://www.oecd.org/site/eduistp2012/49850576.pdf

Lees ook op Blogs Beroepseer Wat kan de wereld van het Finse onderwijs leren? Klik hier.