Loyale leiders

omslag loyale leidersBas de Wit promoveerde in januari 2012 op het proefschrift Loyale leiders – Een onderzoek naar de loyaliteit van leidinggevenden aan docenten in het voortgezet onderwijs. Daarin gaat hij in tegen de ontwikkeling van de negatieve beeldvorming over managers in het onderwijs.

De Wit in een artikel op de site van Science Guide op 8 februari 2012: “Het harde oordeel over managers in het onderwijs is ongenuanceerd. Leidinggevenden verkeren regelmatig in tweestrijd: beleidswijzigingen, onderwijsvernieuwingen of bijvoorbeeld wensen van ouders gaan niet altijd samen met de belangen en verwachtingen van docenten. Veel leidinggevenden worstelen met die positie. Ook leidinggevenden voelen zich soms slachtoffer van de druk die de buitenwereld van tijd tot tijd op hun school uitoefent.”
De oorsprong van de mythe van de zakelijke, niet in docenten geïnteresseerde, leidinggevende ligt volgens De Wit in de schaalvergroting en de toenemende autonomie die scholen in de laatste twintig à dertig jaar hebben gekregen.
De Wits onderzoek toont aan dat veel leidinggevenden op middelbare scholen juist loyaal zijn aan docenten.

Meer info over proefschrift Loyale leiders op: https://dspace.library.uu.nl/handle/1874/218590

De mythe van de boze manager, Science Guide, 8 februari 2012: www.scienceguide.nl/

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer