Leraren zijn minachting politici beu

“Leraren zijn minachting politici beu, en ze hebben groot gelijk”, schrijft Gerard Olthof, rector van het Mencia de Mendoza Lyceum in Breda en onderwijsbestuurder in de Volkskrant op de opiniepagina van vandaag (26 januari 2012).
Zijn artikel is een reactie op dat van VVD-kamerlid Ton Elias die beweert dat “veel protesterende docenten in het stenen onderwijstijdperk leven”.

Elias schrijft dit naar aanleiding van de landelijke staking van het voortgezet onderwijs vandaag tegen het wetsvoorstel op de onderwijstijd die de urennorm van 1000 naar 1040 verhoogt. Een norm die de Minister van Onderwijs, Marja van Bijsterveldt, zelf moeilijk te handhaven heeft genoemd; de lesuren kunnen namelijk niet gegarandeerd worden De minister bemoeit zich bovendien met de vakantiedagen van leraren, een onderwerp dat thuishoort in de cao-onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers. Daarnaast is er veel ongenoegen onder de leraren over het almaar voortduren van de werkdruk en het drastisch inkrimpen van het bijzondere onderwijs.

Elias: “Protesterende leraren zeggen dat alles in het onderwijs wel goed komt als we de leraar maar gewoon met rust laten. Maar te veel docenten presteren ondermaats”.

Volgens Olthof gaat de boosheid van leraren voornamelijk over “de minachting van landelijke politici voor onze leraren. Ze richt zich tegen onbenullen als Ton Elias van de VVD, die schaamteloos beweert dat 30 procent van de leraren niet voldoet, een uitspraak gedaan als hij pas drie weken de onderwijswoordvoerder is. Ton Elias, die wegkomt met de uitspraak dat 50 procent van de leerlingen de Cito-toets niet haalt. En er is niemand die zegt dat dat verreweg de domste uitspraak is in 25 jaar onderwijsgeschiedenis, immers: je kunt de Citotoets niet halen, je kunt die toets overigens ook niet niet halen”.

Leraren zijn minachting politici beu, en ze hebben groot gelijk’,  door Gerard Olthof, de Volkskrant, 26 januari 2012: www.volkskrant.nl

Veel protesterende docenten leven in het stenen onderwijstijdperk door Ton Elias, de Volkskrant, 26 januari 2012: www.volkskrant.nl

Er staan nog meer bijdragen over onderwijs in de Volkskrant van vandaag, zoals bijvoorbeeld:

De urennorm raakt aan alles wat de leraar pijn doet: www.volkskrant.nl

Van Bijsterveldt: Nu staken is onverantwoord: www.volkskrant.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer