Skip to main content

Hoe de overheid altijd te laat reageert op problemen op de arbeidsmarkt in het onderwijs, en ze nog verergert

Bij overschotten en tekorten aan leraren reageert de overheid altijd te laat. En verergert ze de problemen in plaats van ze op te lossen. Kan dat misschien een keer anders? Robert Sikkes blikt in een lang artikel in de online-editie van Het Onderwijsblad vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw terug op de ontwikkelingen in de onderwijsarbeidsmarkt. Een verkorte versie staat in de gedrukte uitgave van Het Onderwijsblad (no 6 van 1 april 2017). Het artikel is fraai geillustreerd met archieffoto’s uit het onderwijs.

Een randstad-probleem is het lerarentekort nu allang niet meer,schrijft Sikkes. Bij basisschool de Blauwe Morgenster in Midden Beemster worden leerlingen al naar huis gestuurd bij gebrek aan invallers. Het openbaar onderwijs in Enschede heeft daar al vaker last van.
Het tekort – nu aan invallers en straks aan vast personeel – leidt tot paniek en noodmaatregelen. Klassen samenvoegen, gepensioneerden inschakelen. Pabo’s in de Randstad werken samen met schoolbesturen en geven baangaranties af voor wie de eindstreep haalt. Grote steden werken met bonussen voor wie wil komen lesgeven. Roc’s starten een pre-pabojaar om de tot stilstand gekomen doorstroom van hun studenten naar de pabo te herstellen.

Vrijwel alle schoolbesturen merken de snelheid waarmee het lerarentekort zich uitbreidt. Eerst bij de invallers. “Ontvingen wij een paar jaar terug op jaarbasis zomaar tachtig open sollicitaties waarvan we mensen uit voorzorg op de vervangingslijst zetten, nu is dat aantal aanzienlijk afgenomen”, vertelt John Keunen, voorzitter van het college van bestuur van Fedra in de IJmond, aan het Noordhollands Dagblad.
Door de krimp sluiten nog ieder jaar tientallen basisscholen en ziet het voortgezet onderwijs dit jaar minder brugklassers. Maar ondanks minder kinderen zijn er toch veel te weinig leerkrachten. Dat komt door de pensioengolf onder oudere leraren, in combinatie met te weinig afgestudeerden van de pabo en datzelfde bij bepaalde vakken in het voortgezet onderwijs. Hierdoor zullen er de komende jaren veel te weinig jonge docenten zijn om de plaatsen van de ouderen op te vullen. Duizenden, schatten de arbeidsmarktexperts.

Lees het hele artikel: Altijd te laat. Hoe de overheid de problemen op de arbeidsmarkt in het onderwijs steeds weer verergert, door Robert Sikkes, Het Onderwijsblad, 31 maart 2017: https://onderwijsblad.atavist.com/altijd-te-laat (Niet meer beschikbaar op site van Het Onderwijsblad of AOb. Zie https://beroepseer.nl/

het onderwijsblad robert sikkes onderwijs arbeidsmarkt