Stel hbo en mbo onder curatele

Jan Bouwens, hoogleraar accounting aan de Universiteit van Tilburg vindt dat het hbo en het mbo onder curatele dienen te worden gesteld. In een opiniestuk in de Volkskrant van 2 april 2012 schrijft hij dat “het hbo en het mbo beide aan een dramatische redesign toe zijn. Dat kan alleen als de scholen uit die sector onder curatele worden geplaatst.

Sinds 2004 hebben hogescholen en roc’s onder leiding van de HBO-raad en de MBO Raad massaal het zogenaamde competentiegericht onderwijs ingevoerd. Dit systeem voorziet er bijvoorbeeld in dat een student de benodigde moeilijke statistische technieken voor de uitvoering van zijn projecten gaat zoeken als hij ze nodig heeft. Hij heeft dan geen docent meer nodig die hem inwijdt in de geheimen van deze technieken. Binnen het systeem werd het de docent dan ook verboden om nog les te geven. Later werd een groot aantal docenten vervangen door een procesbegeleider die evenals de student niets van statistiek weet, terwijl deze uitstekend geëquipeerd is erop toe te zien dat de student al zijn projecten in een portfolio verzamelt. Als alle projecten zijn uitgevoerd, volgt een diploma.

Een aantal hbo’s heeft nu ingezien dat zij met deze keuze hun opleidingen volledig in de vernieling hebben geholpen (Inholland). Niet alle bestuurders hebben het licht gezien. Het mbo heeft nog niets geleerd. Zo liet de voorzitter van de MBO Raad Jan van Zijl op 26 maart via Radio 1 naar aanleiding van een vernietigend artikel in deze krant (‘Het roc zoekt het meer in stenen dan in onderwijs’, Het Vervolg, 24 maart), nog weten dat er niets aan de hand is met de kwaliteit van het onderwijs. Ter adstructie nodig ik de heer Van Zijl van harte uit kennis te nemen van de uitkomsten van de wiskunde/rekentoets die zijn eindexamenkandidaten onlangs ondergingen. Ik mag aannemen dat hij dan zijn opvatting bijstelt”.

‘Stel het hbo en het mbo onder curatele’, door Jan Bouwens, de Volkskrant, 2 april 2012:  www.volkskrant.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer