Skip to main content

En résumé

Links en rechts verschijnen artikelen over problemen met de eindexamens bij verschillende vakken. De grote gemene deler is dat fouten niet erkend worden en docenten goede antwoorden fout moeten rekenen. Dat moeten we al jaren maar dit jaar zijn we daar minder toe genegen. Dat is goed nieuws.

Ondubbelzinnig slecht nieuws is wat Gerard Koolstra gisteren vond in de Staatscourant: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2018-31384.html

Gezien de goedkeuring van de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, gegeven op 22 mei 2018,

22 mei 2018…. 22 mei 2018…. Zegt u dat wat die datum?

Voor de schriftelijke centrale examens begint het eerste tijdvak op 14 mei en eindigt het eerste tijdvak op 29 mei;

https://www.examenblad.nl/publicatie/20160627/rooster-voor-de-centrale-examens/2018

Wat kan er nou zo belangrijk zijn dat het geregeld moet worden tijdens de Eindexamens?

Regeling van het College voor Toetsen en Examens van 16 mei 2018, nummer CvTE-18.00853, houdende wijziging van de Regeling beoordelingsnormen en bijbehorende scores centraal examen VO 2015 en de Regeling omzetting scores in cijfers centrale examens en rekentoets VO 2016 in verband met explicitering van de wijze van compensatie voor fouten of onvolkomenheden via de normeringsterm.

Dus waar heel examinerend Nederland smeekt om kloppende antwoordmodellen, aanvullingen en het repareren van fouten duikt het CvTE in het gladstrijken daarvan via de normering. Dat zou niet moeten mogen. Een slechte vraag compenseren door de normering herstelt niet het verlies van tijd, het twijfelen aan eigen kunnen, de paniek die ontstaat als je denkt dat je het begrepen hebt maar geen enkel antwoord goed is.

Over Havo en VWO Frans zijn inmiddels Kamervragen gesteld door Michel Rog. Dat is mooi snel, maar voor het eerste tijdvak is de race gelopen. Het mag gewoon niet gebeuren dat kandidaten hun herkansing kwijt zijn aan een ondeugdelijk examen en vervolgens ook nog zakken door een vergelijkbaar ondeugdelijk exemplaar.

Je zult je herexamen moeten inzetten voor ik noem maar wat, wiskunde of zo… eigenlijk zou de Minister iedereen die dat wenst een gratis herexamen Frans moeten aanbieden. Ik hoop dat hij het CvTE opdraagt er in ieder geval voor te zorgen dat alle herexamens tijdig deugdelijk gecorrigeerd zijn. Daartoe zijn gillende sirenes nodig.

Zie ook: Kent u die van de Eindexamenbespreking die we dan zelf wel gingen organiseren? door Charlotte Goulmy, Groepsblog Beroepseer, 24 mei 2018: https://beroepseer.nl