Didactief wint prijs voor onderwijsjournalistiek met artikelenreeks over Cito
De Nationale Prijs voor Onderwijsjournalistiek 2014 is uitgereikt aan Bea Ros, Ronald Buitelaar, Anja Vink, Lodewijk van der Kroft en Monique Marreveld van het onafhankelijke vakblad voor onderwijs Didactief voor het ‘Dossier Cito’. De jury noemde het dossier “een puik staaltje onderzoeksjournalistiek, over een onderwerp dat eigenlijk verbazingwekkend genoeg nooit eerder zo grondig is uitgezocht”.
Hun spitwerk leverde volgens de jury verrassende feiten op over de weinig transparante structuur van Cito, over de banden met OCW en over de betrekkelijke onwetendheid van leden van de Tweede Kamer. De publicaties leidden ertoe dat het Cito nu openbare jaarverslagen publiceert.
De prijs, die bestaat uit een geldbedrag van 1.500 euro en een kunstwerk van de hand van emailleur Christine van der Ree, werd uitgereikt in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag op 30 september 2014.
De jury zei over de winnende publicatie: “Iedereen kent het Cito wel en heeft ermee te maken gehad, maar wat is het nu precies voor club? Hoe lopen de banden met het ministerie van Onderwijs en wie bepaalt nu eigenlijk wat als het om die toetsen gaat? En, een even platte als wezenlijke journalistieke vraag: hoe zit het met de centen? Om antwoord te krijgen op die vragen heeft Didactief het dossier Cito ondersteboven en binnenstebuiten gekeerd, met alle middelen inclusief een beroep op de Wet Openbaar Bestuur en uitgebreid wederhoor”.
Andere genomineerden waren: Kitty Borghouts met het ‘Dossier jonge docenten’ (De Limburger/Limbugs Dagblad), Lisette Douma, Robert Sikkes en Rob Voorwinden met ‘De ideale oplossing voor krimp bestaat niet’ (Het Onderwijsblad), Elisa Hermanides en Bas Soetenhorst met ‘Fusie UvA en HvA mislukking’ (Het Parool), Yvonne van der Meent met ‘Dossier Flexwerk’ (www.hogeronderwijs.nl) en Johannes Visser met ‘Finland is niet het beste jongetje van de klas’ (De Correspondent). In totaal waren er 150 inzendingen.
De prijs is een initiatief van de Stichting Stimulering Onderwijsjournalistiek. De jury bestond dit jaar uit Sjoerd de Jong, ombudsman van NRC Handelsblad; Dillian Hos, directeur van een basisschool in Amersfoort, eerder onder meer politiek redacteur van Trouw en Sietske Waslander, hoogleraar sociologie TIAS Nimbas Business School in Tilburg en lid van de Onderwijsraad.
Lees hier het volledige juryrapport: www.onderwijsjournalistiek.nl
Didactief wint prijs voor onderwijsjournalistiek, website Didactief, 1 oktober 2014: www.didactiefonline.nl
Dossier Cito: de lange tentakels van een toetsfabriek: www.didactiefonline.nl