Debatteer mee over digitaal onderwijs

Op de website van Onderwijsfilosofie is een discussie aan de gang over digitaal onderwijs naar aanleiding van een televisie-uitzending van Knevel  & Van den Brink van 29 juni 2013. Daarin vond een debat plaats tussen opiniepeiler Maurice de Hond en SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk over de Steve Jobsscholen, een initiatief van De Hond. De scholen gaan in het komende schooljaar voor het eerst van start.
De stelling van De Hond – die voorstander is van gebruik van de iPad op school – is dat bestaande scholen “relicten uit het verleden” zijn. Jasper van Dijk vindt het onverantwoord leerlingen bloot te stellen aan een nieuw onderwijsconcept waarvan nog niet duidelijk is of het wel werkt.

Als reactie op deze uitzending publiceerde filosofe Joke Hermsen in de Volkskrant op de dag na de uitzending het artikel We willen een Hannah Arendtschool in plaats van een Steve Jobsschool. Hermsen betoogt: “Juist in het belang van het nieuwe en revolutionaire dat in ieder kind zit, moet het onderwijs conservatief zijn, de culturele traditie bewaren, behoeden en koesteren”.

Simon Verwer is ingehaakt op het debat en heeft een analyse gegeven van de in de uitzending gehanteerde argumenten die in een transcript nog eens na te lezen zijn. Hij nodigt u uit een reactie te geven door de volgende zin te voltooien en in te zenden:… Wat ik van het debat tussen Maurice de Hond en Jasper van Dijk over de (on)zin van Ipadscholen leer is…
Ga voor een reactie naar Digitaal zullen wij leren? Een eerste analyse van de argumenten, op de site van Onderwijsfilosofie, 30 juni 2013: http://www.onderwijsfilosofie.nl/opinie-stukken/digitaal-zullen-wij-leren-een-analyse-van-de-argumenten/ (Niet meer beschikbaar).

Simon Verwer is initiatiefnemer van De Denkfiguren, die verfrissend positieve en doordachte vergezichten zoeken voor de alledaagse onderwijspraktijk. Zie: www.denkfiguren.nl (Site is opgeheven). Zie Beschouwingen van de denkfiguren: https://www.onderwijsfilosofie.nl/beschouwingen/ (Niet meer beschikbaar)

We willen een Hannah Arendtschool in plaats van een Steve Jobsschool, door Joke Hermsen, de Volkskrant, 30 juni 2013: www.volkskrant.nl

Lees ook: De digitale heilstaat van Maurice De Hond, door Hans Schnitzler, op site Sociale Vraagstukken, 1 juli 2013: www.socialevraagstukken.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer