Basisschoolleerkrachten gaan misschien staken: “Ons vak is uitgehold”

Jan van de Ven, een van de initiatiefnemers van PO in Actie, zegt in een interview in De Volkskrant dat het vak van onderwijzer is uitgehold. Leerkrachten van het primair onderwijs (PO) zijn op 20 maart 2017 begonnen met een actie voor een beter salaris en een kleinere klas: “Een te hoge werkdruk gecombineerd met een oneerlijk salaris zorgt voor hoog ziekteverzuim, veel uitval van leerkrachten en een onaantrekkelijk perspectief voor studenten. Een fiks lerarentekort dient zich aan en zal voor flinke problemen gaan zorgen als we nu niets doen”.
Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker schijnt zich niet veel aan te trekken van de grieven. In de Tweede Kamer heeft hij gezegd dat een klas met pubers “ook weer net wat anders” is, waarmee hij suggereerde dat werken op een basisschool eenvoudiger is en het verschil in beloning terecht.

Maar de leerkrachten worden almaar bozer en zouden wel eens zo boos kunnen worden dat de deuren van de scholen in het hele land een week dicht blijven. Volgens Van de Ven “staat het water ons aan de lippen. Ons vak is zo onaantrekkelijk gemaakt dat er amper collega’s bijkomen. En dat terwijl veel leerkrachten de komende tijd met pensioen gaan. Als er geen fatsoenlijk beleid gevoerd wordt, staat ons een enorme onderwijsramp te wachten. Uit officiële cijfers blijkt dat er over een jaar of tien grofweg 10 duizend voltijdsleerkrachten te kort komen. Dat betekent dat er bij 100 duizend basisschoolleerlingen in Nederland niemand voor de klas staat. Of dat we straks klassen van veertig of vijftig leerlingen krijgen. Dan kun je een hoge positie in alle internationale onderwijslijstjes ook wel vergeten. Dit is dus geen onderwijsprobleem, het is een maatschappelijk probleem”.

Lees het hele interview met Jan van de Ven: Basisschoolleerkrachten zijn boos: ‘Als er niets gebeurt, is een staking onafwendbaar’, door Rik Kuiper, De Volkskrant, 22 mei 2017: www.volkskrant.nl

Zie voor meer info en steun aan PO in Actie: www.poinactie.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer