Oktober Maand van de Geschiedenis. Thema ‘Aan het werk!’

“Ontdek gisteren. Begrijp vandaag”. Een toepasselijk motto voor de Maand van de Geschiedenis 2021. Ieder jaar vindt in oktober het grootste evenement van Nederland plaats met iedere keer een ander thema. Thema van 2021 is: Aan het werk! Van slavernij tot kinderarbeid en van mijnwerkers tot vakbonden. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele organisaties brengen geschiedenis voor het voetlicht door vele uiteenlopende activiteiten, op locatie en online.

Sinds we op twee benen lopen zijn we er het grootste deel van ons leven mee bezig: werk. Betaald of onbetaald; vrijwillig, uit nood of onder regelrechte dwang. Met het hoofd of met de handen; met passie of met frisse tegenzin. Voor een baas of voor jezelf; voor het geld of voor het grotere goed. Arbeid komt in alle vormen, kleuren, smaken en maten en heeft zich door de eeuwen heen telkens opnieuw uitgevonden. Van de enige manier om de eerste levensbehoeften te vervullen tot een wezenlijk kenmerk van wie je bent en waar je bij hoort.

De betekenis van werk – in historisch perspectief

Ook nu nog speelt werk een hoofdrol in onze samenleving. Op politiek niveau – als het bijvoorbeeld gaat over salarissen in de zorg of de dreiging van robotisering – maar zeker ook op persoonlijk vlak. Want anno 2021 is werk voor veel mensen meer dan alleen een noodzakelijk kwaad om brood op de plank te krijgen. Het is een manier om het leven zin en structuur te geven, een plek waar je sociale contacten onderhoudt, een middel om aanzien en status te verwerven en een belangrijke pijler in de vorming van je identiteit.

In oktober 2021  plaatsen we de betekenis van werk in historisch perspectief. We brengen een bezoek aan een Twentse textielfabriek, waar arbeiders, soms niet ouder dan 10 jaar, dag in dag uit massaproductie draaien. Of we bezoeken de smidse van de middeleeuwse meestersmid, die met ogenschijnlijk gemak gloeiend ijzer met enkele rake klappen tot wapens en gereedschap slaat.
In de hoofdstad zwoegen we mee met de werklozen die, in een werkverschaffingsproject, het Amsterdamse Bos aanleggen. We reizen dwars door de geschiedenis mee met arbeidsmigranten, die naarstig op zoek zijn naar werk om armoede te ontvluchten. We wachten vol spanning af tot de eerste vrouw haar entree maakt op een naoorlogs kantoor en we trotseren de elementen om de akkers op te gaan, met de ontelbare, naamloze mannen en vrouwen die op het land zwoegen.

De organisatie van de Maand van de geschiedenis is in handen van het Nederlands Openluchtmuseum, in samenwerking met tientallen partnerorganisaties. Verspreid over Nederland kunnen we deelnemen aan honderden activiteiten.
Onderdeel van het programma zijn de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum en de uitreiking van de Libris Geschiedenis Prijs.

Video’s Aan het werk: www.maandvandegeschiedenis.nl/page/21100/video-s-aan-het-werk

In magazine Maand van de Geschiedenis: achtergrondartikelen over het thema Aan het werk, columns, een interview met essayist James Kennedy en een uitgebreide selectie van de mooiste activiteiten van de Maand van de Geschiedenis. Het magazine is in oktober gratis verkrijgbaar bij boekhandels, bibliotheken, horeca en culturele- en deelnemende instellingen. Op internet te lezen op: https://issuu.com/maandvandegeschiedenis/docs/mvdg21-magazine-pdf

Hieronder video Sinds we op twee benen lopen

U P D A T E

Dit was de Maand van de Geschiedenis 2021. Handen uit de mouwen met het thema ‘Aan het werk’: www.maandvandegeschiedenis.nl/terugblik2021

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer