Skip to main content

Nederlands Kampioenschap Debatteren MBO: Meld je aan!

Wie wil meedoen aan het Nederlands Kampioenschap debatteren voor studenten van het middelbaar beroepsonderwijs kan zich inschrijven vanaf juli 2024. Het NK Debatteren MBO wordt sinds 2007 georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut. Studenten van alle opleidingen en alle niveaus kunnen meedoen. Bij debatteren kunnen studenten burgerschapsvaardigheden als kritisch denken en argumenteren oefenen. Ze vergroten hun spreek- en luistervaardigheden. Commentaar van een docent Nederlands: “Debatteren leert ze zich goed te verplaatsen in de mening van iemand anders”.

Oefenen

Het Nederlands Debatinstituut biedt komend schooljaar een gratis voorbereidende toernooitraining aan. Een debattrainer oefent dan een dagdeel met studenten. Op basis van deze training kan eventueel een team geselecteerd worden.

Het toernooi

Het Nederlandse Kampioenschap Debatteren mbo bestaat uit drie debatrondes; twee rondes met een stelling die is voorbereid en een ronde over een improvisatiestelling die vlak van tevoren bekend wordt gemaakt. De beste twee teams van de debatrondes kwalificeren zich voor het finaledebat aan het einde van de toernooidag. De winnaar van het finaledebat mag zich een jaar lang Nederlands kampioen noemen.

De debatvorm die wordt gebruikt – Freeze & Go – bestaat uit een openingsspeech, een open debat en een afsluitende eindspeech. Geschikt voor zowel beginnende, als gevorderde debaters. Tijdens het toernooi beoordeelt de jury de teams op argumentatie, presentatie en teamwork.

Datum en locatie tournooi

Het toernooi vindt plaats op vrijdagmiddag 14 maart 2025. Locatie wordt nog bekend gemaakt. De voor te bereiden stellingen worden ongeveer zes weken voor het toernooi bekendgemaakt.

NK Debatteren MBO

Het NK Debatteren mbo is dé plek voor mbo-studenten om te laten zien hoe overtuigend zij kunnen spreken. De sfeer is goed, het enthousiasme groot en de drempel laag. Of je nou veel of weinig ervaring met debatteren hebt: iedereen is welkom. En juist het wedstrijdelement van de dag geeft studenten dat extra zetje om nog beter hun best te doen.

Meer informatie en aanmelden op Schooldebatteren: https://schooldebatteren.nl/toernooien/nk-debatteren-mbo/

Brochure NK Debatteren mbo: https://schooldebatteren.nl/wp-content/uploads/2024/01/Brochure-NK-Debatteren-mbo-2023-2024.pdf

Inschrijving Nederlands Kampioenschap Debatteren geopend, MBO Today, 9 juli 2024: https://mbo-today.nl/inschrijving-nederlands-kampioenschap-debatteren-geopend/


Afbeelding bovenaan is van JDMJ ALL ART

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.