Nationale cursus AI & Ethiek

Op 20 september 2022 is de Nationale cursus AI & Ethiek gelanceerd. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Science Park in Amsterdam drukten dr. Sennay Ghebreab, Mieke van Heesewijk en Quirine Eijkman gezamenlijk op een rode knop waarmee de online cursus nu voor iedereen gratis toegankelijk is.
Ghebreab is oprichter en directeur van het Civic AI Lab, lid van het Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI) en universitair hoofddocent Sociale kunstmatige intelligentiesystemen aan de Universiteit van Amsterdam. Mieke van Heesewijk is onderdirecteur van het SIDN fonds dat “bijdraagt aan een sterk internet” alsmede bestuurslid van de internationale Internet Society en bestuursvoorzitter van  het Nederlandse klokkenluidersplatform Publeaks. Quirine Eijkman is vice-voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens.

De gratis online cursus is een inhoudelijk vervolg op de populaire Nationale AI-Cursus uit 2018 waaraan inmiddels meer dan 300.000 mensen hebben meegedaan. In die cursus stond vooral de technologie centraal, maar cursisten lieten in de evaluaties weten vooral nieuwe vragen te hebben. Die vragen gingen over de vrees dat algoritmen kunnen discrimineren of dat consumenten de dupe zouden worden van hun eigen data.

Initiatiefnemer Jim Stolze:

“Nauwelijks bekomen van de toeslagenaffaire en grove privacyschendingen door techbedrijven is het hoog tijd dat iedereen in Nederland snapt hoe AI werkt en welke ethische dilemma’s om de hoek komen kijken als data en algoritmen worden ingezet”.

Dilemma’s

In de verschillende hoofdstukken wordt de cursist geconfronteerd met dilemma’s waarbij een knoop doorgehakt moet worden. Later is ook inzichtelijk hoe andere cursisten daarover dachten. De lesstof bestaat verder uit een afwisseling van video’s, teksten, animaties en illustraties.
De cursus bestaat uit negen hoofdstukken waarin experts de rol van docent op zich nemen

De volgende vragen worden daarbij behandeld:

  • Dr. Katleen Gabriels: Wat is ethiek?
  • Mieke van Heesewijk: Het internet is nog niet kapot
  • Prof. José van Dijck: Het probleem van Facebook
  • Dr. Sennay Ghebreab: Kunstmatige ongelijkheid
  • Sander Duivestein: Deep fakes en desinformatie
  • Prof. Jeroen van den Hoven: Ethiek op de tekentafel
  • Quirine Eijkman: Solliciteren bij een robot
  • Mr. Dr. Reijer Passchier: AI en de democratie
  • Merel Koning: Je hebt wél wat te verbergen!

Gratis

De AI & Ethiek-cursus is voor deelnemers gratis te volgen, dankzij financiële steun van het kenniscentrum ICAI, het SIDN fonds en een subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Meer info AI en Ethiek: www.ai-cursus.nl/nieuws/ai-en-ethiek/
en
https://ethiek.ai-cursus.nl/home

SIDN fonds: www.sidnfonds.nl/wat-we-doen

Innovation Center for Artificial Intelligence (ICAI): https://icai.ai/

College voor de Rechten van de mens: www.mensenrechten.nl/

Lees ook Vrijwel alle werkgevers gebruiken algoritmes voor sollicitaties, bewustzijn risico op discriminatie en uitsluiting laag, College voor de Rechten van de mens, 31 augustus: www.mensenrechten.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer