‘Methode Zaltbommel’ in het sociaal domein is gericht op samenwerking, kwaliteit van zorg en besparing kosten
In Zaltbommel werken gemeente, Buurtzorg Jong, Buurtzorg Jongerenwerk en het Buurtteam intensief samen om te doen wat nodig is voor de inwoners. Buurtzorg Jong helpt gezinnen met de opvoeding en bij het aanbrengen van structuur. Ook bij ingrijpende veranderingen zoals bijvoorbeeld een echtscheiding kan een beroep op hen worden gedaan.
Het gevolg is dat de zorg in Zaltbommel werkt, terwijl dat elders in Nederland meestal niet meer het geval is. Men luidt massaal de noodklok.
Eigen aanpak
In het Brabants Dagblad schrijft Brigit Groeneveld dat Zaltbommel niet tot wanhoop gedreven wordt door oplopende zorgkosten zoals in andere gemeente gebeurt. Veel gemeenteraden staan voor lastige keuzen en beknibbelen op de kwaliteit van de zorg, bezuinigen op bijvoorbeeld de bibliotheek of het onderhoud van wegen of verhogen de belastingen. Maar in Zaltbommel gaat “gewoon de eerste paal voor het nieuwe zwembad met sporthal de grond in, blijft de bieb open, worden subsidies gehandhaafd en blijven de lasten voor de inwoners gelijk. Het sociaal domein, zoals alle zorgtaken voor jong en oud op vrijwel ieder gemeentehuis worden genoemd, is hier onder controle”.
Zaltbommel koos voor een andere organisatievorm dan andere gemeenten na de overheveling van zorgtaken van het rijk naar gemeenten in 2015. Geen kortlopende contracten met ‘zorgreuzen’, geen regionale contracten voor een jaar, maar overeenkomsten met lokale zorgverleners voor vijf jaar. Op die manier is het mogelijk om elkaar te leren kennen en een vertrouwensband op te bouwen. Om met elkaar op één lijn te komen over de kwaliteit van de zorg, maar ook over zakelijke dingen als behandelkosten, het op tijd indienen van declaraties en de controle daarvan.
Teams werken met plezier
Wijkteams voor volwassenen (Buurtzorg) en een speciaal team voor de jeugd (Buurtzorg Jong) gingen in Zaltbommel aan het werk. Wethouder Adrie Bragt: “Ze beoordelen niet alleen maar behandelen zelf ook. Teamleden zijn opgeleid en getraind om zoveel mogelijk problemen zelf aan te pakken. Dat gebeurt snel, zonder wachtlijsten, en in principe door dezelfde persoon. Die kijkt dan ook nog eens verder dan de reden waarvoor hulp is ingeschakeld. Want achter de voordeur van een gezin is zelden sprake van slechts één probleem”.
Het blijkt dat de ‘methode Zaltbommel’ aantoonbaar minder vaak een beroep hoeft te doen op dure specialisten dan gemeenten van vergelijkbare omvang, aldus het Brabants Dagblad. Er zijn ook minder uithuisplaatsingen van kinderen. Het gevolg is dat kosten worden gespaard. Opvang en begeleiding van een kind dat niet thuis kan wonen kost 100.000 euro per jaar.
Daar komt nog bij dat er in Zaltbommel minder meldingen van kindermishandeling of huiselijk geweld binnenkomen.
Er is nu vijf jaar ervaring met de methode Zaltbommel. De onderzoekers concluderen in hun rapport dat “Zaltbommel de verantwoordelijkheid uit handen durft te geven, waardoor in die teams met plezier en gedrevenheid gewerkt wordt, bevrijd van protocollen en administratieve rompslomp”.
Lees het hele artikel van Brigit Groeneveld met aan het slot enkele concrete voorbeelden van de ‘methode Zaltbommel’: Gemeenten luiden massaal de noodklok over zorg, maar in Zaltbommel werkt het wél, Brabants Dagblad, 4 januari 2020: www.bd.nl
Rapport 213a-onderzoeksociaal domein Zaltbommel, 18 maart 2019: https://beroepseer.nl
Podcast Succesvolle aanpak met wijkteams in Zaltbommel – VNG Praat Mee 13, 2020: https://soundcloud.com/user-100665264/succesvolle-aanpak-met-wijkteams-in-zaltbommel-vng-praat-mee-12
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Geef een reactie