Skip to main content

Manifest: De huisarts van morgen

Aanstaande huisartsen hebben een manifest geschreven met een heldere visie op de toekomst. 85 procent van hen blijkt een eigen praktijk te willen. Het manifest is opgesteld door de Landelijke Organisatie van Aspirant Huisartsen – LOVAH – belangenvertegenwoordiger van ongeveer 2500 huisartsen in opleiding. Zij vinden de huidige situatie binnen de gezondheidszorg onhoudbaar. Houdbare zorg is volgens hen een zorgsysteem waarbinnen keuzes gemaakt worden.
Het manifest bevat tien voorstellen om het huisartsenberoep toekomstbestendig te maken. Een belangrijke rol is weggelegd voor onderlinge en brede samenwerking.

Manifest: De huisarts van morgen

“Wij, 2500 enthousiaste artsen in opleiding tot huisarts maken ons zorgen over de toekomst van ons vak. We vragen ons hardop af of we onze hele carrière huisarts willen en kunnen blijven. De gezondheidszorg staat onder groeiende druk. Als centraal punt in de zorg voelen wij die druk van alle kanten. We werken keihard en toch zien we overal tekorten. Te weinig geld, mensen en middelen.

De LOVAH heeft de afgelopen periode met aios nagedacht over de toekomst van de zorg. Hoe willen wij dat de zorg er in de toekomst uitziet? Hoe zorgen we ervoor dat de nieuwe lichting huisartsen de komende decennia het vak kan blijven uitoefenen? Graag gaan wij met collega’s, huisartsenorganisaties, zorgpartijen buiten de huisartsenzorg en de overheid in gesprek over de 10 standpunten beschreven in dit manifest. Deze 10 standpunten komen samen in onze 3 hoofdboodschappen:

    1. Een houdbare zorg is een zorg waarin keuzes worden gemaakt
    2. Een sterke 1e lijn is nodig als fundament van de zorg
    3. De zorg, dat zijn we met z’n allen”.

Volgens LOVAH-secretaris en huisarts in opleiding Astrid Drijkoningen is het manifest bedoeld om een eigen positie in te nemen in de ‘vele discussies die gaande zijn’ over huisartsenzorg, en een poging ‘om vooral te kijken naar oplossingen’, aldus Ilse Kleijne in Medisch Contact, platform voor artsen en studenten geneeskunde.

Klik hier voor downloaden Manifest: De huisarts van morgen, april 2023.

LOVAH: www.lovah.nl

Manifest jonge huisartsen roept op tot behoud huisartsenvak, door Ilse Kleijne, Medisch Contact, 21 april 2023: www.medischcontact.nl

Aanbevolen: De voordelen van kleinschalige (huisartsen)zorg, door Herman Suichies, Blogs Beroepseer, 2 april 2021: https://beroepseer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.