Leraar Jelmer Evers in Vrij Nederland: de beste in zijn vak in het onderwijs

jelmer evers vn 30 nov 2013In de serie “De beste in zijn vak” neemt weekblad Vrij Nederland steeds een beroepsgroep onder de loep, beurtelings geportretteerd door Mischa Cohen en Coen Verbraak. Wat drijft de toppers in een vakgebied, over welke eigenschappen moet je beschikken om op hun terrein te slagen, wie beschouwen zij als de beste in hun vak?

In het nummer van deze week, 30 november 2013, gaat het om de beste in zijn vak in het onderwijs. Onder de titel De beste onderwijsvernieuwers – Leren of presteren door Mischa Cohen vertellen zes personen over hun opvattingen, met aansluitend een interview met de beste in hun vak. Drie van hen kozen Jelmer Evers als beste, geen onbekende voor Beroepseer.
Evers is docent geschiedenis op een middelbare school, voortrekker van Beroepseer en met René Kneyber redacteur en samensteller van het in oktober 2013 verschenen boek Het alternatief – Weg met de afrekencultuur in het onderwijs!, dat inmiddels aan zijn tweede druk toe is. Evers bepleit in het uitgebreide interview een nieuwe manier van lesgeven: “Mijn lessen zijn meer gericht op de ontwikkeling van de leerlingen dan op het examen”.

René Kneyber, wiskundeleraar, bestuurslid en voortrekker van Stichting Beroepseer, komt ook aan het woord: “Beter onderwijs vereist een docent die centraal staat. Je bent nu alleen maar uitvoerder. Als je kijkt hoeveel hoogopgeleide mensen er rondlopen in het onderwijs die behandeld worden als kleuters, dat is misdadig. Even kwalijk is trouwens dat mijn beroepsgroep zich dat laat aanleunen”.

De andere onderwijsvernieuwers zijn: Micha de Winter, hoogleraar pedagogiek en onderwijs; Annet Kil-Albersen, was lerares Nederlands en geeft nu leiding aan de Onderwijscoöperatie; Gert Biesta, pedagoog, filosoof en hoogleraar aan de Universiteit van Luxemburg; Alette Baartmans, oprichtster van GeenSchool, een project op de Hogeschool Utrecht, en Pedro De Bruyckere, leraar, pedagoog en lerarenopleider aan de Artevelde hogeschool in Gent.

De beste onderwijsvernieuwers – Leren of presteren, door Mischa Cohen, Vrij Nederland, 30 november 2013. Los nummer verkrijgbaar in kiosk en boekhandel.

Website Vrij Nederland: www.vn.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer