Skip to main content

La Mif. Heftige, gevoelige film over jeugdhulp, zeven tienervrouwen in een gezinsvervangend huis

“Mijn eerste job was in een jeugddetentiecentrum. Een jongen van veertien belandde er steeds opnieuw omdat hij telkens weer dingen mispeuterde. Die gast hield van dansen. Maar wij probeerden voor hem een stage te vinden in de bouw of in een fabriek. Niemand zei: ‘Misschien kan hij danser worden?’ Niemand dacht zo. Het systeem is er niet op gemaakt. Nochtans kon dat mogelijk zijn leven redden.”
Lisa Develtere interviewde de Zwitserse filmregisseur Fred Baillif voor de Belgische site Sociaal.net voor sociale professionals over zijn nieuwe film La Mif. Baillif was vroeger sociaal werker en weet dat hulpverlening complex is. Begeleiders zijn mensen die twijfelen en falen. Het jeugdhulpsysteem dwingt hen in een keurslijf. Baillif wilde graag “de backstage van de jeugdhulp tonen. De meeste mensen hebben maar een vaag idee van wat het inhoudt. Ik was zeer gefrustreerd als begeleider en dat merk je aan mijn film”.

Familie

La Mif is straattaal voor familie en vertelt het verhaal van zeven tieners, jonge vrouwen die samenwonen in een Zwitsers gezinsvervangend huis. Ze leven onder hetzelfde dak, als een familie, zonder dat ze daar zelf voor hebben gekozen. Alle zeven komen ze uit een gebroken gezin.
Opmerkelijk aan de film is dat Baillif het gros van de acteurs ging halen uit de jeugdhulp. Maar de film is wel fictie, laat de regisseur weten. De rol van directrice Lora wordt gespeeld door Claudia Grob. In het echte leven staat zij ook aan het hoofd van een instelling.
Baillif: “De directrice, Claudia, opende de deur voor mij en introduceerde me bij zowel de jongeren als de begeleiders. Ik had met iedereen diepgaande gesprekken. Ik wilde weten wie ze waren. In de mate van het mogelijke vertelden ze me alles over zichzelf. Ze vertelde me veel over het institutioneel geweld van de jeugdhulp”.

Bruisen van levenslust

De film is een openhartig portret van jonge vrouwen die, ondanks hun onzekere situatie, bruisen van levenslust. Ze delen vreugde en verdriet en rebelleren met passie tegen de tekortkomingen in hun leven. Conflicten zijn onvermijdelijk. We zijn getuige van de onvolmaaktheid van de jeugdbescherming en de broosheid van sociale structuren. De jeugdhulp wordt een spiegel voorgehouden. De jongeren hebben moeite met de afstandelijkheid van de begeleiders terwijl ze warmte en liefde nodig hebben. “Ze zeggen dat ze er zijn voor jou, maar dan naaien ze je”, zegt een meisje over de begeleiders. Baillif zelf vindt dat professionele afstand als excuus wordt gebruikt om niets te doen. Ook wordt in de film de vraag opgeworpen wat het eigenlijk betekent om deel uit te maken van een familie.

La Mif is winnaar van de Grote Prijs voor Beste Film, categorie Generation 14-plus, van filmfestival Berlinale 2021 en tevens  winnaar van Festival International du Film Francophone de Namur 2021; Bailiff ontving op dit festival zowel de Bayard d’Or voor beste film als de Prix Agnès.

La Mif is vanaf 24 maart 2022 te zien in de Nederlandse bioscopen. Duur 112 minuten.

Nieuwe film houdt jeugdhulp spiegel voor: ‘Het is niet omdat jongeren kwetsbaar zijn dat ze dom zijn’, door Lisa Develtere  Sociaal.net, 8 maart 2022: https://sociaal.net/verhaal/nieuwe-film-houdt-jeugdhulp-spiegel-voor-la-mif-baillif/

Hieronder trailer La Mif:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.