Skip to main content

Koninklijke Bibliotheek viert 15 jaar webarchivering

De Koninklijke Bibliotheek (KB) viert deze week dat ze vijftien jaar geleden is begonnen met het archiveren van Nederlandse websites. Sinds het begin van 2007 slaat de bibliotheek websites duurzaam op. Zo voorkomt de KB dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in het nationale geheugen.

Het is 2006 wanneer de KB een belangrijk plan in gang zet: voortaan moet de nationale bibliotheek, naast digitale publicaties en geschreven erfgoed in fysieke vorm, ook websites duurzaam voor de toekomst opslaan. Begin 2007 wordt vervolgens de eerste Nederlandse website in het digitale archief van de KB opgenomen.

“De eerste website die we bewaarden was die van het Thomas Instituut van Tilburg University”, vertelt Peter de Bode, collectiespecialist webarchivering bij de KB, en sinds het eerste uur betrokken bij deze KB-collectieafdeling. “De meest recente website die we opsloegen, is die van De Groene Stoker. Omdat de KB een erfgoedbewaartaak heeft, hebben we ons van meet af aan geconcentreerd op het archiveren van websites die van cultuurhistorisch belang zijn voor Nederland. Het selecteren van sites en het opbouwen van speciale webcollecties rondom actuele maatschappelijke of culturele thema’s vormt daarbij een belangrijk uitgangspunt”.

Ambities

De totale webcollectie van de KB bestaat momenteel uit ruim 21.000 websites, die gezamenlijk 37 terabyte aan data bevatten. Het thematische webarchief telt op dit moment 21 collecties, met onderwerpen variërend van de Nederlandse blogosfeer, websites rondom corona en maatschappijkritische websites, tot aan XS4ALL-homepages, Nederland in de Eerste Wereldoorlog en Caribisch Nederland.
Het is de ambitie van de KB in de toekomst alle websites in het Nederlandse domein te bewaren.

Week van de webarchivering

Om het 15-jarige jubileum van het KB-werbarchiveringswerk te vieren, presenteert de KB van 31 januari tot en met 4 februari 2022 de Week van de Webarchivering, uiteraard digitaal. In deze periode zijn drie interessante video’s gepubliceert, waarin Kees Teszelszky, conservator digitale collecties bij de KB, ingaat op verleden, heden en toekomst van webarchivering bij onze nationale bibliotheek. Begin jaren negentig behoorde Nederland tot de grondleggers van de digitale cultuur. De derde en de vierde website in de wereld waren gebouwd in Nederland. En daarmee was ooit de helft van het wereldwijde web Nederlands. Ook was een van de eerste sociale media-platforms ter wereld Nederlands: de digitale stad Amsterdam.

Op donderdag 3 februari 2022 geven Teszelszky en coördinator webarchivering Sophie Ham van 11 tot 12 uur op Twitter live antwoord op vragen over webarchivering. Stel de vragen alvast via @KB_Nederland, en gebruik daarbij: #vraagKB . Op Instagram deelt de KB hoogtepunten uit het rijke, Nederlandse online verleden.

KB viert 15 jaar webarchivering, KB, 31 januari 2022: www.kb.nl/actueel/nieuws/kb-viert-15-jaar-webarchivering

Zie ook: Archivering van website Stichting Beroepseer door Koninklijke Bibliotheek, Blogs Beroepseer, 25 april 2018: https://beroepseer.nl

Webarchivering, KB: https://www.kb.nl

Video’s 

Het verleden van Webarchivering bij de KB (deel 1/3): www.youtube.com/watch?v=WGZltMnSQgE

Webarchivering bij de KB vandaag de dag (deel 2/3): www.youtube.com/watch?v=lTK7eW_M14E

De toekomst van Webarchivering (deel 3/3): www.youtube.com/watch?v=Seq44U-jXJE

 

Foto bovenaan: Tafereel uit video met Kees Teszelszky, conservator digitale collecties bij de KB

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.