Kansrijke beroepen van 2024

De in 1960 opgerichte uitzendonderneming Randstad stelt elk jaar een lijst samen met de 45 meest kansrijke beroepen. De lijst komt tot stand door het analyseren en combineren van eigen en publieke arbeidsmarktdata. Voor 2024 wordt niet alleen naar de huidige vraag en aanbod (krapte) gekeken maar ook naar onderliggende ontwikkelingen. De meest kansrijke beroepen hebben gemeen dat ze alle een relatief krappe arbeidsmarkt kennen (überhaupt veel vraag ten opzichte van aanbod), maar in de meeste gevallen ook een toenemende krapte laten zien.

Voor 2024 zijn er 28 nieuwkomers (aangegeven met een N). In totaal staan er vijftien vakgebieden in het overzicht met elk hun eigen top drie meest kansrijke beroepen. Voor 2024 geldt: ‘Duurzame keuze voor vakgebied belangrijker dan opleidingsniveau’.

administratief, secretarieel en HR
– secretaris (N)
– management assistent (N)
– HR-adviseur

agrarisch & groen
teeltmedewerker (N)
– hovenier
– terreinmedewerker

analyse, onderzoek & ontwikkeling
adviseur duurzaamheid
– adviseur bodem (N)
– projectleider milieu (N)

bouw
koelmonteur (N)
– schilder
– loodgieter

financieel
belastingadviseur (N)
– financial controller
– schadebehandelaar (N)

horeca & recreatie
catering medewerker (N)
– zelfstandig werkend kok
– kok

ICT
– systeembeheerder (N)
– projectleider ICT (N)
– data engineer

klantadvies
centralist (N)
– baliemedewerker (N)
– accountmanager binnendienst

onderwijs
groepsleerkracht
– assistent professor (N)
– docent lichamelijke opvoeding (N)\

openbaar bestuur, rechtspraak & veiligheid
BOA (N)
– surveillant (N)
– jurist

techniek
automonteur (N)
– elektromonteur (N)
– medewerker technische dienst (N)

transport & logistiek
krantenbezorger (N)
– vrachtwagenchauffeur
– magazijnbeheerder (N)

verkoop, marketing & communicatie
accountmanager (N)
– filiaalmanager (N)
– verkoopmedewerker tankstation (N)

welzijn
pedagogisch medewerker kinderopvang
– zorgassistent
– kraamverzorgende

zorg
verzorgende ig (N)
– helpende plus (N)
– anios (N)

Randstad meldt dat de relatieve toename van kansen voor mbo-ers opvalt. Krappe beroepen op mbo-niveau zijn veelal terug te zien in de lijst van de meest kansrijke beroepen, bijvoorbeeld: de automonteur, verzorgende IG, kok en hovenier. Ook het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) verwacht in haar prognose dat de kansen voor mbo-ers over het algemeen goed overeind blijven of zelfs verbeteren, terwijl die voor m.n. bachelor beroepen (gemiddeld) wat afnemen.

Bart van Krimpen, arbeidsmarktanalist van Randstad Nederland:

«Een reden hiervoor is een grote instroom op de arbeidsmarkt de komende jaren van jongeren met een bachelor diploma, terwijl de instroom vanuit mbo opleidingen -relatief- beperkter is. Dat verbetert de kansen voor mbo-ers, omdat er verhoudingsgewijs minder concurrentie is. Daarbij versterkt een trend als de energietransitie de roep om mbo-ers, bijvoorbeeld in de techniek. Tegelijkertijd is op alle niveaus de keuze voor het specifieke vakgebied van belang: er zijn onderling grote verschillen in kansrijkheid, zowel op mbo- hbo- als wo- niveau. De keuze voor een beroep in de zorg of elektrotechniek waar een mbo-diploma voor vereist is kan een duurzamere keuze zijn dan een baan op hbo-niveau in de administratie waar mogelijk AI het werk op korte termijn kan overnemen. De huidige maatschappelijke trends kunnen als indicator dienen voor beroepen met perspectief».

Lees het hele artikel: De 45 meest kansrijke beroepen in 2024, Randstad, 11 januari 2024: www.randstad.nl/over-randstad/pers/persberichten/2024/01/45-kansrijke-beroepen-2024

De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2028, Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) , Maastricht University, december 2023: https://cris.maastrichtuniversity.nl

Lees ook: Sticker moet imago mbo opkrikken: ‘Zonder vakmensen zijn we nergens’, door Anniek Enthoven, Omroep West, 23 mei 2024: www.omroepwest.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer