Internetconsultatie rond aangepast voorstel verplicht vermelden BIG-nummer van start
Het nieuwe, aangepaste ontwerpbesluit van minister Bruins van Medische Zorg en Sport over het verplicht melden van het BIG-nummer luidt dat zorgverleners hun BIG-nummer moeten opgeven wanneer iemand daarom vraagt. Zij moeten het nummer vermelden bij gebruik van hun naam op hun website (of website van de werkgever), onder e-mailberichten die beroepsmatig worden verzonden en in wachtruimten als hun naam daar wordt weergegeven.
Internetconsultatie
Het ontwerpbesluit gaat vanaf 8 juli 2019 in internetconsultatie. Dit betekent dat iedereen die wil meedenken over het voorstel erop kan reageren. De termijn om te reageren loopt tot 30 september 2019. Daarna neemt de minister een definitief besluit.
Het streven is om het aangepaste besluit uiterlijk 1 januari 2020 te publiceren en op 1 juli 2020 in werking te laten treden. Totdat het nieuwe besluit in werking treedt, handhaaft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd niet op de huidige, te wijzigingen verplichting het BIG-nummer te vermelden.
BIG-register
Het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) is een wettelijk, online en openbaar register. Alleen wie in het BIG-register staat, mag een beschermde beroepstitel voeren en mag de bij het beroep horende voorbehouden handelingen zelfstandig uitvoeren. Apotheker, arts, fysiotherapeut, gezondheidszorgpsycholoog, physician assistant, psychotherapeut, tandarts, verpleegkundige en verloskundige zijn deze beschermde beroepstitels. Iedereen kan het register raadplegen.
Wat vooraf ging
Op 12 februari 2019 maakte minister Bruins bekend dat door een wijziging in de BIG-wet BIG-geregistreerde zorgverleners per 1 april 2019 verplicht zijn hun BIG-nummers actief bekend te maken. Daardoor zou het voor patiënten gemakkelijker zijn te controleren of een zorgverleder in het BIG-register staat ingeschreven.
Na de bekendmaking door minister Bruins barstten de reacties van alle kanten los. De ontstane onrust in de sector bleek enorm.
Frédérique Six, wetenschappelijk onderzoeker en universitair hoofddocent public governance aan de Vrije Universiteit Amsterdam, schreef in een blog dat de sociale media terecht ontploften en nam de argumentatie voor deze nieuwe regel kritisch onder de loep*).
Overleg en aangepast voorstel
Naar aanleiding van de reacties van zorgverleners heeft minister Bruins de afgelopen maanden overleg gehad met beroeps- en brancheorganisaties, Zorgverzekeraars Nederland en de Patiëntenfederatie Nederland, over hoe het communiceren van het BIG-nummer er in de praktijk uit moet komen te zien. Volgens de minister zijn de gesprekken gevoerd met aandacht voor de administratieve lasten en onder voorwaarde dat er voldoende tijd is voor de invoering van de nieuwe regels. Het overleg heeft geleid tot de aangepaste uitwerking van de regelgeving.
Site van de internetconsultatie Wijzigingsbesluit BIG-nummer: https://www.internetconsultatie.nl/bignummer
Internetconsultatie vermelden BIG-nummer, Rijksoverheid, 8 juli 2019: www.rijksoverheid.nl
*) Zie: Commentaar van Frédérique Six op verplichte bekendmaking BIG-nummers door geregistreerde zorgverleners, Blogs Beroepseer, 26 februari 2019: https://beroepseer.nl/blogs
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Geef een reactie