Inspectie: verplichte toetsing alle zorgverleners
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wil dat alle beroepsbeoefenaren in de zorg verplicht deelnemen aan visitaties of andere vormen van inhoudelijke collegiale toetsing. Ook zorgverleners die werkzaam zijn in een solopraktijk.
Dat zegt de IGZ in Staat van de Gezondheidszorg 2013, gepubliceerd op 13 december: “Wanneer een zorgverlener in een eenmanspraktijk minder goed gaat functioneren, hebben collega’s wel degelijk een verantwoordelijkheid om in actie te komen”, aldus de IGZ in het jaardocument waarin de stand van zaken van het kwaliteitstoezicht in de zorg wordt weergegeven.
Solopraktijk
De toezichthouder ziet een actieve rol weggelegd voor de beroepsorganisaties. Zij kunnen visitaties instellen of aanscherpen en ze zijn ook in staat om verbeterprogramma’s op te stellen voor zorgverleners in een solopraktijk. Daarnaast pleit de toezichthouder ervoor om bij her-registraties meer eisen te stellen, bijvoorbeeld door verplicht te stellen dat een beroepsbeoefenaar deelneemt aan visitaties en werkt aan eventuele verbeterpunten. Een andere optie is om de na- en bijscholing minder vrijblijvend te maken.
Disfunctioneren
De zaak-Jansen Steur en andere incidenten rond patiëntveiligheid, zoals in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis, hebben het disfunctioneren van artsen en andere zorgverleners in de schijnwerpers geplaatst. Mede hierdoor zijn beroepsgroepen met allerlei initiatieven gekomen om disfunctioneren bespreekbaar te maken. De Inspectie schat dat 1 procent tot 5 procent van alle 1,3 miljoen zorgverleners niet goed functioneert.
Afgelopen donderdag bracht de Orde van Medisch Specialisten zijn visiedocument naar buiten. De specialisten willen dat vakgroepen verplicht worden om in te grijpen als zij zien dat een collega niet goed functioneert. Ook andere zorgverleners zijn bezig om de controle op de uitoefening van het beroep aan te scherpen. Zo voeren bijvoorbeeld specialisten ouderengeneeskunde een visitatiesysteem in.
Onderzoek
De Inspectie wil dat tussen zorgverleners onderling een cultuur ontstaat waarin elkaar aanspreken op fouten gewoner wordt. Nu komen klokkenluiders vaak in een lastige positie terecht. Uit internationaal onderzoek blijkt dat collega’s veel eerder bereid zijn om te melden dat ze zich zorgen maken over iemands functioneren als ze weten dat de melding leidt tot hulp en niet tot sancties. De IGZ wil dat ‘veilig’ gemeld kan worden zodat lering getrokken wordt uit een incident. ‘Waar angst regeert, wordt niet geleerd. We zien als Inspectie dat dit aloude gezegde nog steeds vaak actueel is’, aldus inspecteur-generaal Ronnie van Diemen.
Zie: Zorgvisie: Inspectie: verplichte toetsing alle zorgverleners, 13 december 2013: www.zorgvisie.nl
Investeren in kwaliteit van zorgprofessionals is investeren in kwaliteit en veiligheid van zorg, Nieuwsbericht van Inspectie voor de Gezondheidszorg, 13 december 2013: www.igz.nl (Bericht niet meer beschikbaar)
Staat van de gezondheidszorg 2013 – Op weg naar aantoonbaar verantwoord functionerende beroepsbeoefenaren in de zorg: www.igz.nl