Trends voor 2018: Het jaar van hergroeperen

trendsverwachting 2018We naderen het eind van 2017, tijd om vooruit te kijken. Wat gaat 2018 ons brengen? Volgens het trendwatchersduo Richard en Lieke Lamb wordt 2018 een jaar van … Hergroeperen. De  door hen opgestelde Trendsverwachting 2018 is een samenvatting van trendlijnen, initiatieven, innovaties en signalen die zij waarnemen in de samenleving, het bedrijfsleven en de overheidsinstellingen. De Trendsverwachting 2018 geeft de koers aan en biedt een visie op het komende jaar. Dat allemaal ter inspiratie.

In het verleden voorspelden de Lambs de financiële crisis van 2008, de transitie-economie en huiselijke bezigheden als breien en bakken, het jarenlange economische zaagtandherstel tot 2020+, de komst van tablets en de uitfasering van het gasnet.

 2018 in vogelvlucht

We hebben roerige jaren achter ons, aldus Richard en Lieke Lamb, waarin heel wat zekerheden; instituten en uitgangspunten achterhaald bleken of omver werden geworpen. Waarin het vertrouwen in een maakbare toekomst een aardige knauw kreeg. Jaren ook waarin tegelijkertijd de technologie een vlucht vooruit nam. Ondanks moeilijke economische tijden ging bijvoorbeeld de opmars van beeldschermen (van smartphones tot tablets en TV’s) misschien wel sneller dan welke andere productintroductie ooit. Het is een periode geweest waarin vaste waarden immens aan het verschuiven waren en we ons hebben moeten aanpassen aan een nieuwe werkelijkheid. Al met al wordt 2018 een jaar van nieuwe verbanden; nieuwe uitgangspunten en nieuwe – niet altijd vanzelfsprekende – vormen van samenwerking.

2018 is een jaar waarin Nederland bruist. Het zwaartepunt van de economische recessie ligt achter ons. Al is de weg omhoog hobbelig, dreigt de nieuwe economische bubble en zijn de vraagstukken omtrent migratie en milieu wellicht heftiger dan ooit. We herpakken ons en maken ons op om de regie weer terug te pakken. De maatschappij ziet zich daarin geconfronteerd met een reeks nieuwe ijkpunten. De Trendsverwachting 2018 is gebaseerd op 12 Trendpijlers. Deze worden up-to-date gehouden op www.trends2018.nl

De 12 Trendpijlers

  1. Fata Morgana economie – De huidige economische groei is gebaseerd op financieel drijfzand.
  2. Decentrale defragmentatie – samenwerkingsverbanden zonder centrale aansturing.
  3. Roaming generation (de online, zwervende generatie).
  4. FroBots en artificial attention – Kunstmatige robotvrienden; digitale systemen en robots adviseren en helpen bij diverse taken en het nemen van beslissingen.
  5. Zelfrijdend / vliegend / varend – Aantal zelfrijdende objecten neemt fors toen. In de Rotterdamse haven vaart het eerste prototype van de BaaiHaai rond. Deze wordt verder ontwikkeld tot een autonoom varende drone die afval uit het water opvist.
  6. Energieke duurzaamheid – Elektriciteit uit een plant. Op den duur wordt waterstof de belangrijkste energiedrager. Maakt op termijn de milieubelastende grote accu’s in elektrische auto’s overbodig.
  7. VoorZorg – Preventieve zorg. In Eindhoven is men bijvoorbeeld begonnen met actieve luchtzuivering in de stad.
  8. Cyberwar is here to stay – De online ‘oorlog’ zal komende jaren doorwoeden en intensiveren als een veenbrand. Op alle niveaus worden backup-voorzieningen gebouwd en onderhouden.
  9. De nieuwe waarheid – De beïnvloeding van media-consumenten via traditionele media alsook via sociale medianetwerken. Programmamakers vergroten steeds meer hun feeling met de samenleving. Herwaardering van lokale media. Overkill aan videocontent; video’s blijken geen toegevoegde waarde te hebben.
  10. Sprokkelwijs 3.0. – Focus in het onderwijs op het vergroten van vaardigheden (skills) om snel de juiste informatie te vinden, te interpreteren en toe te passen. Landelijke norm voor kennis van technologie voor leerkrachten.
  11. Continental shift – Europa wordt een afzetgebied van opkomende economieën in Azië en elders. Hergroepering der machten. Mondiale anarchistische initiatieven krijgen economische impact (cryptocurrency).
  12. De (on)maakbare toekomst – Mensen met een gelijksoortige achtergrond (georganiseerd per cultuur; generatie of sociale danwel intellectuele achtergrond) communiceren steeds vaker alleen maar met gelijkgestemden. Zo’n groep vormt a.h.w. een eigen layer in de samenleving. De verzuiling van vroeger is vervangen door ‘bubbles’ gebaseerd op leeftijd, woon/werkomgeving of achtergrond. Verborgen apartheid.

Klik hier voor lezen van de volledige TrendsVerwachting 2018 in PDF: www.trendsverwachting.nl

Meer info over Richard en Lieke Lamb, Trendwatcher, het Future Expertise Center en info over meeschrijven aan de Trendsverwachting: http://trends2018.nl

TrendRede 2018

Op dinsdag 16 januari 2018 presenteren de Nederlandse toekomstdenkers voor alweer de achtste keer de TrendRede: 2018Het jaar van het doorzettingsvermorgen. Ze geven de algemene lijnen aan en wijzen waar de ruimte zit in de samenleving. Ze benoemen de meest relevante termen van vandaag en kijken verder vooruit, bijvoorbeeld naar een toekomst die ons zaken als Hollands holisme en samensturing gaat brengen.

Na de officiële lezing volgt een gesprek met de aanwezigen. Wie er bij wil zijn kan zich aanmelden. Locatie: Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Aanvang 17.30 uur.

De beredeneerde lijnen in de Trendrede zijn uitdrukkelijk bedoeld om de discussie en besluitvorming op sociaal-maatschappelijk vlak verder op weg te helpen.

De Trendrede is een initiatief van Nederlandse toekomstdenkers. Jaarlijks kaderen en clusteren ze de actualiteit in drie grote overkoepelende thema’s en tonen Nederland daarmee een uitgelicht pad richting de toekomst. De Trendrede schildert zo de tijd die voor ons ligt met krachtige streken en kleurt hem in met opvallende details. Zij schetst daarmee de golven waarop Nederland richting de toekomst surft.

Aanmelden, namen sprekers en meer info bij TrendRede: http://trendrede.nl

U P D A T E

Trendrede 2018: http://trendrede.nl

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer