Een leerling heeft mij stiekem gefilmd, mag dat?

Arnoud Engelfriet beantwoordt elke week op de site van Security.nl een vraag betreffende beveiliging, recht en privacy.
Afgelopen week kwam er een vraag van een leraar op een school van het voortgezet onderwijs: Laatst ontdekte ik dat leerlingen me stiekem hadden gefilmd en dit op Youtube hadden gezet. Ik was daar bepaald niet blij mee. Wat kan ik doen?

Antwoord: Ook op school en in functie als leraar heb je recht op privacy. Niet zo veel als thuis, maar ook geen nul. Je kunt dan ook op grond van je privacy bij de leerling eisen dat de beelden worden verwijderd. Alleen in heel uitzonderlijke omstandigheden, als er iets nieuwswaardigs op de beelden staat,mogen zij het laten staan.

Je hebt ook portretrecht, dat komt hier op hetzelfde neer.

Zelf iets doen is vaak lastig in zo’n situatie. Het liefst heb je dan ook dat de school optreedt. Een school is bevoegd om regels in te stellen om de goede gang van zaken op de school te bewaren, en zij mogen daar ook sancties op stellen.
Een school kan dus regels maken over filmen in de klas en wat daarmee mag gebeuren. En een leerling die die overtreedt, kan daarop worden aangesproken en onder dreiging van schorsing e.d. worden verplicht het filmpje te verwijderen.

In 2008 werd het zelfs toegestaan door de klachtencommissie om een filmpje te wissen van een inbeslaggenomen telefoon. Dat blijf ik nog altijd wat vergaand vinden.

Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Security.nl brengt dagelijks het laatste nieuws en achtergronden over informatiebeveiliging, privacy en gegevensbescherming: www.security.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer