Aandacht voor ethiek had ICT-falen SVB kunnen voorkomen

Formele aandacht voor ethiek had ict-fiasco’s bij de overheid door organisaties als Capgemini kunnen voorkomen. Dat meent althans bestuurslid Maarten Emons van Ngi-NGN, de beroepsvereniging voor IT-professionals.
Hoofdredacteur Sander Hulsman van het online tijdschrift Computable citeert Emons: “De leiding van de Sociale Verzekeringsbank zou willens en wetens miljoenen teveel hebben betaald aan een automatiseringsproject waarvan al snel duidelijk was dat het gedoemd was te mislukken. Uiteindelijk werd het project zelfs na vier jaar gestopt”. Gevolg: een schadepost van tientallen miljoenen, zo niet ruim honderd miljoen euro.
Het ging hierbij om het Multiregelingensysteem (MRS), dat veertig miljard euro aan uitkeringen voor aow en kinderbijslag moest verwerken. Er zou formeel 43,7 miljoen zijn uitgegeven, maar volgens ex-werknemers van de SVB in het onderzoeksprogramma Zembla is het werkelijke bedrag tientallen miljoenen hoger. Opvallend is dat werknemers die de gang van zaken ter discussie stelden, werden weggehoond.

Emons zegt dat Ngi-NGN is begonnen met de ontwikkeling van een register en beroepscode die moeten zorgen voor een cultuur waarbij medewerkers elkaar eerder aanspreken op hun ongewenste en onethische gedrag.

Eén beroepsvereniging voor ict

Op 3 september 2015 tekenden de Ngi-NGN en de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI) een intentieverklaring waarin zij uitspreken de samenwerking in de komende tijd verder vorm te geven. Het tekenen van de intentieverklaring is een eerste stap om te komen tot één beroepsvereniging, een platform voor professionals in informatiemanagement, informatietechnologie èn informatievoorziening.

Over Ngi-NGN
Het Ngi-NGN bestaat sinds 1959 en is de Nederlandse beroepsvereniging van en voor ICT-professionals en –managers. Het is een onafhankelijk platform waar leden hun kennis verdiepen en hun netwerk onderhouden. De leden hebben toegang tot inhoudelijke evenementen, zoals lezingen, seminars en congressen.

Over KNVI
De KNVI (Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals) is de beroepsvereniging van bibliothecarissen en medewerkers in het bibliotheek-, archief en informatievak. De KNVI streeft ernaar om in het maatschappelijk, economisch, cultureel en educatief krachtenspel het belang van kwalitatief hoogwaardig informatiemanagement en informatiedienstverlening te positioneren en te bevorderen. De KNVI stelt zich ten doel om het beroep van Informatieprofessional in de meest brede zin te versterken en om de individuele professionals te ondersteunen in hun streven naar continue ontwikkeling. Binnen de KNVI bestaan gespecialiseerde afdelingen.

Op 12 november 2015 vindt het KNVI Jaarcongres Over de grens plaats in Nieuwegein: http://congres.knvi.info (niet meer beschikbaar). Zie voor programma congres op site van IP – vakblad voor informatieprofessionals: https://informatieprofessional.nl/jaarcongres-knvi-ngi-ngn-nvba-sod-op-12-november/

Website Koninklijke Nederlandse Vereniging van Informatieprofessionals (KNVI): www.knvi.nl

ICT-fiasco SVB had voorkomen kunnen worden’, door Sander Hulsman, Computable, 4 september 2015: www.computable.nl
Zie ook de reacties.

Persbericht Digitale transformatie dwingt samenwerking af, Ngi-NGN, 3 september 2015: http://de-knvi.squarespace.com/nieuws/2015/9/3/knvi-persbericht-dd-3-september-2015 (Website is opgeheven).

Beroepsverenigingen KNVI en Ngi-NGN tekenen intentieverklaring, IP – Vakblad voor professionals, 3 september 2015: https://informatieprofessional.nl/

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer