In 2030 valt 25 procent van beroepsbevolking uit door stress en overbelasting

Stress

Arbo Unie bepleit een meer doeltreffende aanpak gericht op het voorkomen en verhelpen van de oorzaken van stress. Zonder ingrijpen, stijgt het percentage van de beroepsbevolking dat in 2030 thuis zit of beduidend minder functioneert naar 25%.

De afgelopen 20 jaar is het aantal gevallen van burn-out verdubbeld. Inmiddels heeft een kwart van de werkenden regelmatig stressklachten en is het beroepsziekte nummer één in ons land. Het aantal burn-out gevallen loopt hard op in steeds meer sectoren en verschillende leeftijdsgroepen. Er lijkt nog maar weinig urgentie te zijn voor de problematiek, ondanks deze alarmerende cijfers. Prof. dr. Willem van Rhenen luidt daarom de noodklok. Hij is stressexpert en bedrijfsarts, verbonden aan Arbo Unie en hoogleraar aan de Nyenrode Universiteit.

Alarmerende cijfers

Dat het probleem nu al wijdverspreid is tonen de volgende cijfers aan:

  • 20-25% van jongeren heeft stress en burn-out klachten
  • In het onderwijs heeft 20% burn-out klachten
  • Kwart van werknemers in de zorg ervaart te hoge werkdruk
  • 25% van langdurige mantelzorgers voelt zich ernstig belast.

Werkgevers moeten meer doen

De traditionele blik om te kijken naar belasting versus belastbaarheid lost het probleem rondom stress niet op. Het gaat niet om teveel werk of teveel stressfactoren, maar om te weinig hulpbronnen of buffers waarmee mensen zich kunnen opladen of verweren. Van Rhenen roept werkgevend Nederland op meer te doen om hun medewerkers te beschermen: “Kijk naar het gebrek aan hulpbronnen, zoals te weinig autonomie of verbinding, investeer in competenties, ga op zoek naar de talenten en vaardigheden van mensen. Vertrouw op de inzet en kracht van medewerkers en controleer veel minder. Geef mensen de ruimte en het gevoel dat ze invloed hebben op de eigen agenda. Maar vooral, geef complimenten en waardering en toon erkenning. Van Rhenen: “Het lijken eenvoudige ingrepen, maar het is verbazingwekkend hoe weinig werkgevers het toepassen”.

Mentale veerkracht

Arbo Unie pleit ervoor om veel meer in te zetten op preventie en het ontwikkelen van voldoende veerkracht bij werknemers. Waar het om gaat is dat werknemers over voldoende mentale kracht blijven beschikken, zowel in de werk- als privé-omgeving, als de mentale belasting toeneemt of aanhoudt. Alleen dan kunnen we op een gezonde manier omgaan met drukte of piekbelasting. Mentale kracht is te beïnvloeden door bijvoorbeeld te zorgen voor voldoende energiebronnen. Dit zijn zaken die ons energie geven. Zij vormen de buffer tegen energienemers. Dit voorkomt uitval en het verhoogt vooral de energie, het werkvermogen en de prestaties.

In 2030 is 25 procent van werkenden minder inzetbaar door stress en overbelasting, Arbo Unie, 14 oktober 2019: www.arbounie.nl

Arbo Unie is een moderne, landelijke dienstverlener in de bedrijfsgezondheid en werkt voor meer dan 12.000 organisaties die willen investeren in mensen. Arbo Unie helpt per jaar meer dan 1,2 miljoen werkenden.
Voor meer informatie: www.arbounie.nl

Lees ook het uitgebreide interview met prof. dr. Willem van Rhenen in het Algemeen Dagblad: Kwart van werkenden zal uitvallen door stress, Arbo Unie luidt noodklok: www.ad.nl/ad-werkt/kwart-van-werkenden-zal-uitvallen-door-stress-arbo-unie-luidt-noodklok~ac45fded/

 

Foto bovenaan is van Pedro Figueras

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer