Iedereen wil regeldruk verminderen in de zorg, vooral door regels van anderen te schrappen
In een blog op Skipr, het crossmediaal communicatieplatform met actueel zorgnieuws, schrijft Thomas Bakker over de actuele stand van zaken bij het actieplan (Ont)Regel de zorg dat zich richt op het terugdringen van de administratieve lasten in de zorg.
Volgens het ministerie van VWS gaat het wel goed met het terugdringen. Tegelijkertijd blijkt dat de meeste zorgverleners nog maar weinig merken van de afnemende regeldruk.
Thomas Bakker is via De Argumentenfabriek werkzaam voor Stichting (Ont)Regel de Zorg. Daarnaast is hij projectleider (Ont)Regel het Spaarne Gasthuis. In 2017 was hij lid van de denktank (Ont)Regel de Zorg die de administratiedruk van zorgprofessionals in kaart heeft gebracht.
Bakker schrijft dat het actieplan (Ont)Regel de Zorg van het ministerie van VWS zich voornamelijk richt op aanpassing van landelijke wet- en regelgeving. De uitvoering hiervan is onverminderd van belang en gaat allicht niet snel genoeg, maar het is in zichzelf onvoldoende om het probleem op te lossen.
Bakker: “Als projectleider in het Spaarne Gasthuis en door mijn werkzaamheden voor de Stichting (Ont)Regel de Zorg merk ik dagelijks hoeveel invloed instellingen zelf hebben op het verminderen van regeldruk. Het zijn bijvoorbeeld ziekenhuizen zelf die de omvang van hun anamnese vaststellen. En zelfs bij min of meer verplichte administratieve taken hebben instellingen vaak veel meer keuzevrijheid dan verondersteld. Denk hierbij aan de pijnscore of de perioperatieve surpass. Deze vrijheid geeft instellingen de mogelijkheid én de verplichting om de administratielast te verminderen als zij daadwerkelijk willen dat zorgprofessionals hier fors minder dan grofweg veertig procent van hun werktijd aan besteden“.
Zelf in actie komen
Het is nodig dat instellingen en in het bijzonder hun bestuurders zelf in actie komen, aldus Bakker. Het advies is aan verpleegkundigen, dokters en paramedici te vragen hoe zij de regeldruk zouden willen verminderen in hun eigen instelling. Dan komen we verder dan wanneer het ministerie van VWS het eigen actieplan realiseert.
Een terechte vingerwijzing van het ministerie van VWS, door Thomas Bakker, Skipr, 16 oktober 2019: www.skipr.nl
Wordt de zorg nu wel of niet ontregeld? Voortgang programma Ont(R)egel de zorg en uitkomst Nationale (Ont)Regelmonitor, Blogs Beroepseer, 8 oktober 2019: https://beroepseer.nl
Foto bovenaan is van Chokniti Khongchum
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Geef een reactie