Iedereen kan nee zeggen en persoonlijk opkomen voor goede zorg
Remke van Staveren schrijft in haar blog dat de zorg gewoon doorging, ook nadat ze geweigerd had verplichte formulieren in te vullen. Per slot van rekening wist ze zeker dat zonder haar zorgen verlenen aan een ander niet meer mogelijk zou zijn, maar zonder formulieren wel..
Hoe Van Staveren persoonlijk verzet pleegde, legt ze stap voor stap uit.
Remke van Staveren is psychiater en een van de initiatiefnemers van HART voor de GGZ dat zich inzet voor een betere, herstelondersteunende en menswaardige GGZ. Van haar hand verschenen twee boeken: Hart voor de ggz, werken met compassie in een nieuwe ggz (2016) en Hart voor herstel, werken aan een menswaardige ggz (2018).
Opkomen voor goede zorg
Volgens Van Staveren kan iedereen opkomen voor goede zorg: “Laat ik een voorbeeld uit de praktijk geven.
Amper twee werkdagen op mijn nieuwe werkplek binnen GGZ-instelling XYZ ontving ik – dit speelde een jaar of wat geleden – van een administratief medewerker van de afdeling compliance een mail met daarin vijfendertig namen. Of ik als nieuwe regiebehandelaar van genoemde patiënten zo snel mogelijk het triageformulier wilde invullen. Het had haast want sinds de vorige psychiater zich burn-out had gemeld, waren er geen triageformulieren meer ingevuld.
Eerst even een paar dingen uitleggen. Een administratief medewerker? Ja, iemand die ergens op een centrale plek achter een computer zit, maar in ieder geval niet op de werkvloer, want daar is ze enkele jaren daarvoor als afdelingssecretaresse wegbezuinigd ”.
Compliance wil zeggen dat een persoon of organisatie werkt in overeenstemming met de geldende wet- en regelgeving. Het gaat om het nakomen van normen of het zich ernaar schikken. Volgens Van Staveren heeft de zorg jaren geleden al afstand genomen van compliance: “We doen liever aan gezamenlijke besluitvorming en eigen regie”.
Een triageformulier is een korte vragenlijst (open vragen, geen makkelijk afvinken) met de centrale vraag of het DBC-zorgproduct*) wel met een jaar verlengd moet worden. Daartoe moeten patiëntgebonden gegevens opgestuurd worden zoals een beschrijvende diagnose en de reden van verlenging. Volgens Van Staveren ben je dan al gauw een kleine tien minuten per formulier kwijt aan administratie, mits de dossiers goed zijn bijgehouden en dat is meestal niet zo.
En toen gebeurde er een wonder
Van Staveren begint mails te versturen met vragen maar vult de formulieren niet in: “Het liefst zou ik nu een minutieus Kafkaësk relaas doen van de eindeloze mailwisseling die met dit verzet ontstond. Hoe er steeds dringender mailtjes zowel van ‘onder’ als van ‘boven’ kwamen, er steeds hoger in het echelon geplaatste managers en directeuren bedrijfsvoering ‘toevallig’ bij me langs kwamen om ‘even te kijken hoe het gaat’, maar niemand antwoord kon geven op mijn vragen.
En de zorg? De zorg ging ondertussen gewoon door. Zonder ingevulde triageformulieren.
Maanden gingen voorbij. Ik hield voet bij stuk. Het aantal in te vullen triageformulieren liep rap op tot zesenzeventig. En toen gebeurde er een wonder. Ik kreeg hulp van buitenaf. De VVAA – godbless – ontketende de actie Ontregeldezorg”.
Lees de hele blog van Remke van Staveren: Zorg in verzet op site Hart voor de GGZ, 12 augustus 2019: www.hartvoordeggz.nl/de-zorg-in-verzet (Blog niet meer beschikbaar op site Hart voor de GGZ)
Remke van Staveren: “GGZ, Kom voor jezelf op en zeg nee tegen alweer nieuwe eisen van politiek en zorgverzekeraars!” Blogs Beroepseer, 9 augustus 2018: https://beroepseer.nl
Actie ‘Hart voor de GGZ’ pleit voor een nieuwe GGZ met compassie, Video, Beroepseer, 27 december 2017: https://beroepseer.nl
Noot
*) DBC – Diagnose Behandel Combinatie is een manier van registreren en declareren van medische handelingen, ingevoerd per 1 januari 2005. DBC-codes worden voor declaratiedoeleinden overgedragen aan de zorgverzekeraars. Aan de hand van de codes is te achterhalen welke diagnoses de patiënt heeft gekregen en welke behandelingen hij daarvoor heeft ontvangen.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Geef een reactie