Hoe moderne media onze geest ruïneren. Nieuwe uitgave van The School of Life

Tijdens zijn carrière schilderde Henri Matisse tientallen, uit het venster starende mensen.  Daarmee probeerde hij deze vorm van tijdverdrijf een nieuwe betekenis te geven. Aan het begin van de jaren 1920 voltooide hij in Nice een serie schilderijen met de peinzend kijkende danseres Henriette Darricarrère. Op een ervan kijkt ze uit op de Promenade des Anglais en de Baie des Anges*). Maar, de betekenis van de foto komt niet zozeer voort uit wat ze ziet, maar uit wat wij denken dat ze voelt terwijl ze staat te kijken. Misschien is zij bezig langzaam haar gedachten te ontvouwen over bijvoorbeeld een ruzie, of over een nare boodschap die ze aan iemand moest overbrengen. Het is de innerlijke blik die opvalt en vraagt om aandacht.
Het gaat niet om naar buiten kijken, maar om onszelf een betere kans geven waar te nemen wat er in onze geest schuilgaat onder het dagelijkse gebabbel. Het is een kans om gevoelens die we door onoplettendheid hebben genegeerd en die ons angstig en verdrietig hebben gemaakt, toe te laten

Het uitzicht is een middel om enkele van onze helderste en essentieelste ideeën aan te moedigen zodat ze zich eindelijk aan ons bekend maken. We leren misschien meer van een stukje dagdromen dan van alle krantenkoppen in de wereld.

Turen op een scherm

Voor degenen die vinden dat ze teveel zitten te turen op een scherm en verslaafd zijn geraakt aan nieuwsberichten waartegen geen enkele ontwenningskuur hielp, is er nu een handleiding met goede raad en aanwijzingen om af te raken van de verslaving. De media van vandaag kunnen ons niet alleen informeren en vormen, maar ook angstig en ongelukkig maken doordat we worden overladen met een eindeloze stoet negatieve verhalen en beelden.
How modern media destroys our mind is het nieuwe boek van The School of Life en bedoeld als handleiding voor de verdediging tegen ‘een van de grootste, niet waargenomen gevaren van onze tijd’. Steeds meer mensen zeggen dat ze zich depressief voelen vanwege de toestand in de wereld. Maar de grootste fout ligt misschien niet bij de wereld op zich, maar bij het prisma waardoor we naar de wereld kijken, namelijk de moderne media. Het is tijd voor passeren van grenzen en verruiming van ons blikveld.

Enkele passages

How modern media destroys our mind behandelt volgende kwesties:

  • Hoe we actiever kunnen worden in plaats van passieve deelnemers aan de media die we consumeren.
  • Hoe we de invloed van de moderne media op onze stemming en psyche kunnen herkennen
  • Hoe we kunnen leren om de invloed te verminderen om zodoende een ruimere blik en positievere kijk op het leven te krijgen
  • Hoe we kunnen profiteren van een beetje minder aandacht voor de media – en een beetje meer voor de wereld om ons heen

Een van de redenen waarom we ons ziek en ongelukkig voelen is dat er zoveel in ons leven is dat we met al onze eerlijkheid en moed maar niet weten te onderzoeken en te begrijpen. Er is iets mis in onze relatie, maar we kunnen niet precies vaststellen wat en dus nemen we onze toevlucht tot sarcasme en bitterheid. We worden geplaagd door angst maar we kunnen de oorzaak niet vaststellen. We zijn prikkelbaar, maar diep van binnen weten we niet waarom dat zo is.

We twijfelen er niet aan iets te moeten verbeteren aan onze carrière en beter gebruik te maken van onze talenten, maar we slagen er maar niet in besef te krijgen van onze prioriteiten of het uitstippelen van een gewenste koers.
In plaats daarvan leven we in een miasma van zelfverwaarlozing vol vage voorgevoelens, schuldgevoelens en loze waarschuwingen.
Er  hangt een mist tussen onze bewuste geest en ons ware zelf. Vitale waarheden zijn als dennenbomen in een zware
mist, zoals te zien op een 16e eeuws scherm van de Japanse kunstenaar Hasegawa Tohaku**). Ze proberen al worstelend los te breken uit een omhullende, inkapselende mist; met hun aanwezigheid lijken ze een spelletje met ons te spelen, want ze tonen zich nooit duidelijk aan ons.

Terwijl we ons hele leven worden beïnvloed door de media, gebruiken we van buitenaf opgelegde angsten als afleiding voor de angsten van binnenuit. We maken ons zorgen over bliksem, inflatie, vliegende insecten, besmette spinazie en UFO’s omdat het uiteindelijk nogal makkelijk is om dat te doen.

Er zijn legitieme redenen om ons zorgen te maken, maar niet over de president of de wetgeving, de asteroïde of de buitenaardse wezens. We moeten ons zorgen maken dat we zo weinig tijd over hebben om onze relaties op orde te krijgen, dat we nog steeds niet weten hoe we van een ander mens moeten houden, dat we niet goed weten wat de zin van ons leven is en dat we
niet het authentieke, moedige leven leiden waartoe we in staat zijn.
Dat is de ware horror, het spook dat we moeten zien knipperen op onze telefoon, elk uur, of liever, elke minuut. Het zou voor ons niet moeten uitmaken of er afgelopen nacht een tyfoon een verre kust heeft geteisterd. Die arme vissers zullen voor zichzelf moeten zorgen; onze sentimentele bezorgdheid zal geen moment invloed hebben op het welzijn van hun gezin. Het zijn onze zaken niet dat er een meisje vermist is in een buurland, of dat de watermeloenenoogst van volgend jaar kan mislukken door een nieuw soort worm.

Onze verantwoordelijkheid

Onze verantwoordelijkheid ligt ergens anders: bij onze eigen verwaarloosde talenten, onze vastgelopen relaties en de niet onderzochte wonden, opgelopen in onze jeugdjaren. We zouden erg bang moeten zijn, alleen zelden voor wat anderen bepalen waarover we ons zorgen zouden moeten maken.
We zijn er zo aan gewend in een van media doordrenkte wereld te leven, dat we niet in de gaten hebben hoeveel schade we dagelijks oplopen door de beelden die we zien en de artikelen en berichten die we lezen. Als je vaak angstig bent of moeilijk kunt slapen, en regelmatig je medemensen in de kou laat staan, dan kan de reden zijn de niet aflatende invloed van de moderne media.

How modern media destroys our mind leert ons hoe we ons van de media kunnen bevrijden. Om tot rust te komen en plaats te maken voor een ruimer, oorspronkelijker en verbeeldingskrachtiger gemoedstoestand. We leren hoe we de balans kunnen herstellen en sterker worden, met een positievere kijk op het leven.

How Modern Media Destroys Our Minds, door The School of Life, 2022: www.theschooloflife.com/shop/how-modern-media-destroys-our-minds/?

The School of Life is een internationale, educatieve organisatie die mensen helpt een veerkrachtig en zinvol leven te leiden. De school biedt een breed scala aan diensten en producten, waaronder cursussen, workshops, trainingen en boeken. Opgericht in Londen in 2008 door filosoof en schrijver Alain de Botton, volgden vestigingen in Amsterdam, Berlijn, Istanbul, Parijs, São Paulo en Taipei. Volgens de krant Independent on Sunday biedt The School of Life ons “radicale manieren om ons te helpen zoeken naar de schatten van menselijke kennis”. www.theschooloflife.com
Locatie Amsterdam: www.theschooloflife.com/amsterdam/

Noten
*) Het schilderij is getiteld Girl by a window en in bezit van het Metropolitan Museum of Art, New York City. Zie: https://art-matisse.com/1920_16.html

**) Inktverfschilderij van Hasegawa Tohaku, Dennenbomen, 16e eeuw, Tokyo National Museum. Zie: www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/ondemand/audio/j_art-20150205-1/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer