Hoe een huisarts de NZa trotseerde

Veel huisartsen protesteerden in 2008 tegen het grootscheepse Kostenonderzoek dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) was begonnen om helderheid te krijgen over de werkelijke verdiensten van huisartsen. Desondanks vulden de meesten de enquête op tijd in. Huisarts Glenn Mitrasing kreeg het verzoek binnen tien weken gegevens te verstrekken, hetgeen hij weigerde. Omdat hij niet “meewerkte aan dit kostenonderzoek” tekende hij beroep aan tegen het boetebesluit van de NZa. Niemand hield de strijd tegen het besluit van de NZa zo lang vol als Mitrasing. In het najaar van 2011 mocht hij zijn bezwaren uiteenzetten bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).
De uitspraak van de Rechtbank Rotterdam volgde in januari 2012. De NZa heeft volgens de rechter het recht om gegevens op te vragen voor kostenonderzoeken, maar had wel uitstel of vrijstelling voor deelname moeten verlenen op grond van de specifieke situatie van huisarts Glenn Mitrasing.
Maar, de kritiek van Mitrasing en beroepsorganisaties op de opzet en uitvoering van het kostenonderzoek acht de rechtbank ongegrond. Huisartsen zijn verplicht om de gevraagde informatie bij kostenonderzoeken aan de NZa aan te leveren. De rechter acht de gegevens en inlichtingen nodig voor het uitvoeren van de wet – het vaststellen van de tarieven voor huisartsenzorg – door de NZa.

Mitrasing hoefde de boete niet te betalen omdat de NZa in haar optreden onredelijk was en geen rekening had gehouden met de omstandigheden van de huisarts. Hij bleef na het vonnis evenwel van mening dat het kostenonderzoek zelf niet rechtmatig was. Het onderzoek van de NZa zat zo slecht in elkaar dat het allerminst redelijk was de huisartsen hiermee te belasten: “Het vonnis omzeilt het principiële punt. De rechter houdt wel een heel grote slag om de arm door te stellen dat ‘niet kan worden gezegd dat deze gegevens in het geheel niet kunnen bijdragen aan het vervullen van deze taak’ van de NZa. De formulering ‘In het geheel niet’ en het gebruik van een dubbele ontkenning maakt het allemaal niet erg overtuigend.”

Aan de vooravond van de rechtszaak ten de NZa in 2011 gaf Mitrasing een interview over zijn motieven, waarom hij zo lang bleef doorstrijden en waarom opkomen voor waarheid en recht diep in hem zit. Hij blijkt een man die lacht om zijn eigen ferme uitspraken, maar hij is bloedserieus: “Mensen zitten tegenwoordig in zo’n luxe positie, dat ze niet meer weten wat het betekent om in een rechtssysteem te leven”.

Interview met huisarts Glenn Mitrasing: ‘Het gaat mij om het rechtsprincipe’, door Daan Marselis, Mednet magazine, september 2011: www.mednet.nl (Niet meer beschikbaar op Mednet). Interview is te lezen op Yumpu: www.yumpu.com/nl/document/read/20045636/interview-glenn-mitrasing-mednet

Uitspraak Rechtbank Rotterdam, 26 januari 2012: http://jure.nl/bv2005
Zie ook “Het Kostenonderzoek”? op site van De vogelvrije huisarts: devogelvrijehuisarts.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer