Het Pact voor de ouderenzorg begint vorm te krijgen
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (VWS) lanceerde op 10 april 2018 het programma Thuis in het verpleeghuis: Waardigheid en trots op locatie. In het programma staan doelstellingen en aanpak voor verbetering van de kwaliteit van de verpleeghuiszorg: voldoende tijd, aandacht en goede zorg voor alle verpleeghuisbewoners.
Eerder, op 8 maart 2018, had de minister het Pact voor de ouderenzorg gesloten met 42 partijen. Met het pact gaat een keur aan partijen – zorg- en welzijnsorganisaties, verzekeraars, gemeenten en bedrijven – gezamenlijk aan de slag voor ouderen: eenzaamheid bij ouderen signaleren en doorbreken, goede zorg en ondersteuning thuis regelen en de kwaliteit van de verpleeghuiszorg verhogen.
Sinds 8 maart hebben ruim honderd nieuwe organisaties zich gemeld om ook mee te doen aan het Pact voor de ouderenzorg.
Parade Pact voor de ouderenzorg
Op 11 oktober 2018 was er een landelijke bijeenkomst, de Parade Pact voor de ouderenzorg, in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Minister De Jonge was ook aanwezig. Doel was nieuwe partijen te betrekken bij de uitdagingen in de ouderenzorg, ontmoetingen te arrangeren, afspraken voor samenwerking te maken en ideeën uit te wisselen over actuele vraagstukken. Frank van Wijck heeft van de bijeenkomst een verslag gemaakt dat te lezen is op de site van Waardigheid en trots.
Minister De Jonge opende de bijeenkomst. Hij wees erop dat Nederland op dit moment 1,3 miljoen 75-plussers telt. In 2030 zullen het er 2,1 miljoen zijn: “Er lag dus een prachtige taak voor mij toen ik aantrad als minister, want die groei confronteert ons met een enorme uitdaging. We moeten onze samenleving voorbereiden op een toekomst waarin een substantieel deel van onze inwoners uit ouderen bestaat”.
Raad van Ouderen
Onderdeel van de bijeenkomst was de formele installatie van de Raad van Ouderen, bestaande uit elf betrokken leden van regionale ouderendelegaties en landelijke ouderenorganisaties die een breed netwerk van ouderen vertegenwoordigen. De Raad van Ouderen heeft als hoofddoel met de betrokkenen van het Pact voor de Ouderenzorg, waaronder het ministerie van VWS, mee te denken over de beste manier om ondersteuning en zorg voor ouderen vorm te gegeven.. De Raad komt regelmatig bij elkaar. Niet praten óver ouderen, maar mét ouderen is een belangrijk uitgangspunt.
Kees van der Burg, directeur-generaal langdurige zorg bij het ministerie van VWS, bracht aan het einde van de bijeenkomst een gesprek van negen maanden daarvoor in herinnering: “Op 17 januari bespraken we voor het eerst het Pact voor de Ouderenzorg. We spraken toen de hoop uit dat zich misschien wel tweehonderd partijen bij het pact zouden aansluiten en nu zijn we al bijna zover. Wat ik hier in de zaal hoor, aan het einde van deze dag, is een enorm enthousiasme. Mensen die emotioneel worden van alle mooie ontwikkelingen waarover ze horen zelfs. Heel concrete voorbeelden ook, en gelukkig veel breder dan alleen uitgaand van zorg”.
Een recent werkbezoek aan Japan leerde Van der Burg dat zich daar een soortgelijke ontwikkeling afspeelt: “Wat daar opvalt, is de grote betrokkenheid van het bedrijfsleven. Bedrijven daar gebruiken heel goed de kracht, kennis en kunde van ouderen om waardevolle producten voor hen te ontwikkelen”.
Ontmoeting bevorderen
Van der Burg zei positief gestemd te zijn over wat er nu concreet zal gebeuren om het Pact voor de ouderenzorg vorm te geven: “Daar waar coalities zeggen een duwtje in de rug nodig te hebben, geven we dat, niet in de vorm van geld maar van organisatiekracht. Ook willen we een rol spelen om de kennis over dat wat wordt ontwikkeld te verspreiden. En we willen een ontmoetingsplaats zijn. Het moet in de praktijk en in de ontmoeting gebeuren. Een beweging kun je niet uittekenen, die ontstaat, maar we kunnen dat wel ondersteunen. En daarbij hoort ook dat we ons blijven inspannen om andere partijen te laten aansluiten. We weten dat in de thematiek van age friendly cities openbaar vervoer hoog op de agenda staat als iets dat ouderen kan helpen om hun plaats in de samenleving te blijven innemen. Breng dus partijen als NS en Connexxion aan tafel. En ook de game-industrie. Die kan meer dan computerspelletjes ontwikkelen voor jongeren. Denk aan programma’s voor valpreventie bijvoorbeeld”.
Waardigheid en trots op locatie
Januari 2019 start officieel het stimuleringsprogramma Waardigheid en trots op locatie. Het helpt zorgaanbieders en locaties bij het voldoen aan het kwaliteitskader. Ook worden er goede voorbeelden verzameld en wordt de verpleeghuissector gestimuleerd meer samen te werken op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Waardigheid en trots op locatie helpt daarnaast ook bij het verminderen van administratieve lasten.
Het programma is bedoeld voor de locatie van een zorgaanbieder voor verpleeghuiszorg. Ook PGB-aanbieders die verpleeghuiszorg leveren, kunnen een beroep doen op ondersteuning.
Het programma Waardigheid en trots op locatie bouwt voort op de kennis en de ervaringen van het eerdere programma voor de verpleeghuiszorg Waardigheid en trots dat gelanceerd is op 11 februari 2015 door staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie van VWS.
Downloaden Programma Kwaliteit verpleeghuiszorg. Thuis in het verpleeghuis. Waardigheid en trots op elke locatie, Ministerie VWS, april 2018: www.waardigheidentrots.nl
Waardigheid en trots: www.waardigheidentrots.nl
Pact voor de ouderenzorg: www.rijksoverheid.nl
Landelijke bijeenkomst: www.pactvoordeouderenzorg.nl/landelijke-bijeenkomst (Website is opgeheven)
Parade Pact voor de Ouderenzorg zet aandacht voor ouderen stevig op de kaart, verslag door Frank van Wijck, Waardigheid en trots, 23 oktober 2018: www.waardigheidentrots.nl/verslagen/parade-pact-voor-de-ouderenzorg-zet-aandacht-voor-ouderen-stevig-op-de-kaart/ (Niet meer beschikbaar)
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Geef een reactie