Quin-app in licentiemodel zuigt patiënt-, huisarts- en specialistendata op, W.J. Jongejan, Zorg ICT Zorgen, 9 juli 2022: www.zorgictzorgen.nl/quin-app-in-licentiemodel-zuigt-patient-huisarts-en-specialistendata-op/
Het grote geld heeft nu écht zijn intrede gedaan in de huisartsenzorg. Leveren huisartsen in 2021 hun autonomie in?
Op 18 januari 2021 verstuurde Quin het volgende persbericht: “De Nederlandse digitale zorgaanbieder Quin, die onlangs van start is gegaan met de ondersteuning van fysieke huisartspraktijken door integratie van digitale zorginnovaties, heeft onlangs een grote zogenoemde Series A investeringsronde afgesloten van 25 miljoen euro. Investeerder Partners in Equity (PiE), neemt deze injectie voor haar rekening. Met eerdere investeringen door Bergman Clinics, twee grote zorgverzekeraars (project- en seed investeringen) en ExO Capital (founder investeringen door participatiemaatschappij van Quin-oprichter Bart Malenstein), komt het totaal geïnvesteerde groeikapitaal in Quin uit op 36 miljoen euro. Quin investeert hiermee substantieel in de digitalisering van de huisartsenzorg in Nederland. De Series A investering door PiE biedt ook de mogelijkheid de stap naar het buitenland voor te bereiden“.
Het verzamelen van medische gegevens is altijd een teer punt, schrijft Maarten van Poll in Het Financieele Dagblad in een artikel over de investering en zorgstart-up Quin: “Quin huist in een modern verbouwde industriële ruimte, inclusief pingpongtafel, zoals het een jong techbedrijf betaamt. Maar een verhuizing lijkt onvermijdelijk, want het is de bedoeling dat het personeelsbestand razendsnel gaat groeien. Naast programmeurs zijn er ook 20 artsen in dienst. Dat moeten er de komende tijd 40 worden.
Ongebruikelijk voor een start-up is dat Quin ook fors investeert in fysieke activa: huisartsenpraktijken.”
Inmiddels heeft Quin twaalf huisartsenpraktijken met 50.00 patiënten. Dat moeten er vijftig worden. Het plan is aan het eind van 2021 te starten in Duitsland.
Geen filantropische activiteit
Het nieuws over de investering bracht Wim J. Jongejan, huisarts in ruste en ict-expert, tot een commentaar op zijn website Zorg-ICT Zorgen: “Het geld stoppen in zakelijke activiteiten, ook in de zorg, is geen filantropische activiteit. Altijd draait het om return-on-investment, namelijk het geïnvesteerde bedrag terugkrijgen met een rendement.
[…]
Het is opvallend te noemen dat enkele zorgverzekeraars, zijdelings, via een innovatie-/investerings-vehikel geld stoppen in deze ontwikkeling. Het zal ingegeven zijn door de terugloop in het aantal praktijkhouders en de daarmee mogelijk gepaard gaande potentiële inzakking van de huisartsenzorg. Echter, ook al doen CZ en Zilveren Kruis het indirect, toch is het bedenkelijk dat zorgverzekeraars op enige wijze financieel zich verbinden met instellingen/bedrijven die als zorgaanbieder zorgverleners in dienst hebben. Er bestaat dan een zakelijke relatie tussen de zorgverleners en de investeerder, waardoor de eersten hun handelen vroeg of laat laten beïnvloeden door de laatsten. Zorgverzekeraars krijgen dan een ongewenste sturende invloed omdat de relatie nimmer gelijkwaardig zal zijn.
[…]
De gedachte van de mensen achter Quin is dat door het verregaand toepassen van digitalisering een flink deel van de contacten met de huisarts, naar hun idee 12 procent, te kunnen opvangen door een soort online-constructie met triage-functie. Quin noemt het een digitaal platform voor patiënten.
Quin combineert de digitale oplossingen in één systeem dat huisartsen kunnen aanbieden aan patiënten. Zo kunnen mensen met klachten via een “symptoomchecker” in de Quin-app direct advies inwinnen of ze naar de huisarts moeten. Vervolgens kan een videoconsult of fysieke afspraak ingepland worden. Daarmee zou men volgens directeur Malenstein dan een deel van de hulpvraag kunnen wegfilteren. Dat zou dan 230 miljoen euro kunnen besparen. De vraag is echter of dat bedrag inclusief of exclusief de kosten van Quin zijn. Quin heeft gezien haar investeerders een duidelijk verdienmode,l dus zal los van wat de zorgaanbieders verdienen ook haar aandeel opeisen daarin”.
Volgens Malenstein is een groot deel van consulten met de huisarts overbodig. Maar, werpt Jongejan tegen: “De vraag is maar helemaal vanuit wiens standpunt je zoiets bekijkt. Het is een waardeoordeel vanuit het financieringsstandpunt”.
Jongejan wijst aan het eind van zijn commentaar op de reactie van een patiënte. De praktijk van haar huisarts was overgenomen door Quin. De online-functie met triage noemt ze een callcenter waarmee men verregaand een fysiek contact met een huisarts probeert te voorkomen. Zij stipt ook het probleem aan dat data die je invult in de Quin-symptoomcheckerapp niet bij de huisarts primair terechtkomen maar in de database van Quin.
Lees het hele artikel Concernbouwer huisartspraktijken Quin mede gefinancierd door innovatiefonds zorgverzekeraars, door W.J Jongejan, Zorg ICT Zorgen, 23 januari 2021: www.zorgictzorgen.nl/innovatiefondsen-zorgverzekeraars-stoppen-geld-in-huisartsconcernbouwer/
Persbericht Substantiële investering maakt verdere ontwikkeling mogelijk van het Quin platform, Quin, 18 januari 2021: https://quin.md/nl/nieuws/persbericht-substantiele-investering-maakt-verdere-ontwikkeling-mogelijk-van-het-quin-platform (Bericht niet meer beschikbaar op site Quin)
Adyen-investeerder steekt € 25 mln in zorgstart-up Quin, door Maarten van Poll, Het Financieele Dagblad, 18 januari 2020: https://fd.nl/
Met ondernemerschap komt ook de autonomie waar artsen (terecht) sterk aan hechten
Henk-Jan van Roekel van Van Lanschot Healthcare vraagt zich af n.a.v. de investering in Quin of huisartsen bezig zijn hun autonomie in te leveren in 2021? Hij schrijft dat het grote geld nu écht zijn intrede heeft gedaan in de huisartsenzorg: “Quin koopt onder meer huisartspraktijken van zelfstandig gevestigde professionals. Maar zijn huisartsen wel bereid hun vrijheid in te leveren, in het jaar waarin de rest van ons juist hoopt op een beetje méér vrijheid?
Apothekers, tandartsen en dierenartsen zijn er inmiddels aan gewend: een steeds groter deel van de markt is in handen van (buitenlandse) ketens. Zweedse investeerder EQT is met haar dochters Evidensia en DentConnect zelfs in de markt van dierenartsen én tandartsen te vinden. Een ander deel van de dierenklinieken is in handen van Mars; bekend van de repen maar veel groter in diervoeding (bijvoorbeeld Pedrigee, Whiskas). En maar liefst 87% van alle openbare apotheken is verbonden aan een keten of formule.
Fear of missing out
Wat de afgelopen jaren wel duidelijk is geworden, is dat dit proces zichzelf versterkt. Wanneer collega’s om je heen hun praktijk voor mooie bedragen verkopen, ligt de fear of missing out op de loer, ofwel de angst om de boot te missen. Dat heeft zeker niet alleen met geld te maken. Denk ook aan onzekerheid over opvolging en de toenemende complexiteit in de praktijk en haar omgeving. De vraag is nu dan ook of de huisarts, net als collega’s in de mondzorg en diergeneeskunde, zijn ondernemerschap aan de wilgen zal hangen.
Hoewel er in de huisartsenzorg uiteraard initiatieven tot schaalvergroting zijn, is deze beroepsgroep (tot deze week) grotendeels buiten schot gebleven als het gaat om ketenvorming. De ingrediënten zijn er wel: de vraag naar zorg wordt groter en complexer, het takenpakket van de huisarts breidt alleen maar uit en het praktijkhouderschap wordt niet meer door elke huisarts aantrekkelijk gevonden. Huisartsen stellen zelf dat ‘het zorghuis wankelt’.”
Ondernemende zorgverlener
Van Roekel draagt in zijn artikel alternatieven aan: “Wanneer het gaat om professionaliseren, zie ik vooral kansen voor de ondernemende zorgverlener. Een betrokken huisarts, midden in de samenleving en met oog voor zijn patiënten in een lokale omgeving: die combinatie lijkt altijd nog het beste geborgd in de traditionele praktijk. Door investeerders gefinancierde ketens zullen rekening moeten houden met het vereiste – vaak hoge – rendement van hun aandeelhouders. Tegelijk zullen dokters in ketens steeds meer passanten zijn, waarbij voor deze professionals de belofte om ontzorgd te worden lang niet altijd wordt waargemaakt.
Liever zou ik dan ook zien dat huisartsen zélf tot nieuwe oplossingen en innovaties komen”.
Lees het hele artikel Leveren huisartsen in 2021 hun autonomie in? door Henk-Jan van Roekel, Van Lanschot, 21 januari 2021: www.vanlanschot.nl/inspiratie/vermogensregie/2021/leveren-huisartsen-in-2021-hun-autonomie-in#
U P D A T E
Afbeelding bovenaan is van Marek Studzinski
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Geef een reactie