Hervormingsplannen Landelijke Eenheid politie vallen niet in goede aarde bij politiemedewerkers

Er zijn plannen de Landelijke Eenheid van de politie om te vormen tot twee eenheden. Eén gericht op landelijke operaties en expertise en één op landelijke opsporing. Daarnaast worden er maatregelen genomen om werkcultuur en leiderschap binnen de organisatie structureel te veranderen.
De plannen zijn een antwoord van minister Minister Yesilgöz op het eindadvies van de Adviescommissie voor de Landelijke Eenheid (LE) onder leiding van Bernt Schneiders. Volgens de commissie heeft een groot deel van de problemen bij de politie te maken met de organisatiestructuur. Er zou sprake zijn van een onveilige werkcultuur. Drie werknemers die bij een speciale undercoverafdeling betrokken waren zijn uit het leven gestapt na conflicten op de werkvloer. Bij een aantal afdelingen zou er een pestcultuur en een verziekte sfeer heersen. Vaak werd gewezen naar leidinggevenden.
Minister Yesilgöz heeft na de publicatie van het rapport van de commissie de korpsleiding opdracht gegeven een renovatieplan voor de LE te schrijven waarin de aanbevelingen van de commissie zouden worden opgevolgd.

Forse kritiek

De hervormingsplannen blijken op forse kritiek te stuiten van politiemedewerkers. Een rapport van korpschef Henk van Essen, in oktober 2022 gestuurd naar minister Yesilgöz, voldoet volgens hen niet aan de adviezen van de commissie-Schneiders.
Het radioprograma Argos besteedde een hele uitzending aan de onrust bij de politie op zaterdag 5 november 2022 waarin onder meer werd verteld dat politiebonden bijvoorbeeld niet zijn geconsulteerd over de laatste versie van het transitierapport. Ze voelen zich, kortom, onvoldoende betrokken bij de hervormingsplannen.

Een van hen noemt de transitie een puinhoop: “De korpsleiding is vooral bezig om vriendjes op de juiste posities neer te zetten. Over cultuurverandering heeft niemand het. Het old boys network zorgt nog steeds goed voor zichzelf”.
“Het nieuwste plan van de korpsleiding ziet er beter uit dan de eerste versie. Maar het grote punt blijft dat de lui die er een puinhoop van hebben gemaakt, nu opnieuw op hun posities blijven”.

Nog een politiebron: “In het nieuwe stuk staan nog steeds allerlei punten waar niets van klopt. En waarvan politiemensen zullen zeggen: daar moeten de bonden en de minister niet mee akkoord gaan”.

Meer bezwaren

“Er wordt wel gesproken over nieuwe leiderschapsprofielen, maar hoe die tot stand komen en wie daarop gaat selecteren, dat is nog maar de vraag. En je ziet in de praktijk dat die nieuwe leidinggevenden al gewoon worden aangewezen”.

Als voorbeeld wijzen de politiemedewerkers naar de plaatsvervangend chef van de Landelijke Eenheid, Rob van Bree, die straks waarschijnlijk wordt benoemd tot hoofd van één van de twee diensten waarin de LE wordt opgesplitst. “Hij is eigenlijk gewoon een beschermeling van plaatsvervangend korpschef, Liesbeth Huyzer”, zegt een van de medewerkers.“Daarmee wil ik niet zeggen dat hij ongeschikt is voor die functie. Misschien is hij wel de meest geschikte persoon. Maar als je het vertrouwen wilt terugwinnen van je medewerkers, dan moet je die benoeming wel doen op de manier zoals de commissie-Schneiders het heeft aangegeven. Je moet gewoon netjes het proces volgen. Dat gebeurt nu nog steeds niet”.

De kritiek brengt de korpsleiding in een lastig parket. De politietop ligt al enige tijd onder het vergrootglas van minister en Tweede Kamer, vanwege aanhoudende berichten over ernstige misstanden bij de LE.

Hoe nu verder?

Volgens Argos willen de korpsleiding en het ministerie van Justitie niet inhoudelijk reageren op de kritiek. “Het transitieplan voor de Landelijke Eenheid is af en ligt nu voor advies bij de commissie-Schneiders”, schrijven zij in een gezamenlijke verklaring. “Vervolgens zal het transitieplan zo spoedig mogelijk naar de Tweede Kamer worden gestuurd en kunnen we er ook inhoudelijk op ingaan”.

Luister naar de hele uitzending van Argos: Donkere wolken boven korpsleiding politie, VPRO, 5 november 2022: www.vpro.nl

Rapport Ruimte voor slagvaardig politiewerk, Rijksoverheid, 30 juni 2022: www.rijksoverheid.nl

Landelijke Eenheid van de politie wordt hervormd, Rijksoverheid, 30 juni 2022: www.rijksoverheid.nl

Deel politietop moet weg. Landelijke Eenheid wordt opgesplitst, Algemeen Dagblad 30 uni 2022: www.ad.nl

U P D A T E

Bonden kritisch over transitieplan Landelijke Eenheid
De politiebonden hebben grote moeite met het transitieplan van de korpsleiding van de Nationale Politie voor het opsplitsen van de Landelijke Eenheid. Op maandag 7 2022 november hebben ze minister Yesilgöz van J&V schriftelijk opgeroepen dit plan niet te accepteren. Het is onzorgvuldig tot stand gekomen en doet onvoldoende recht aan de aanbevelingen van de commissie-Schneiders voor deze zeer noodzakelijke reorganisatie.

Lees hier de gezamenlijke brief van de politiebonden: https://politiebond.nl/actueel/nieuws-and-blog/bonden-kritisch-over-transitieplan-landelijke-eenheid/

Bonden kritisch over transitieplan Landelijke Eenheid, Nederlandse Politiebond, 8 november 2022: https://politiebond.nl/actueel/nieuws-and-blog/bonden-kritisch-over-transitieplan-landelijke-eenheid/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer