Skip to main content

Henk Oosterling over vakmanschap als levensstijl

Op de website van Sociale Vraagstukken staat een prachtig interview met Henk Oosterling, de initiatiefnemer van Vakmanstad in Rotterdam dat ervoor zorgt dat jongeren een echt vak leren. Daarmee zet Oosterling vakmanschap opnieuw op de kaart. Hij ziet het als een levensstijl en wil dat jongeren opgroeien tot verantwoordelijke “eco-sociale burgers”.

Vorig jaar november bedacht Oosterling het Vakhuis voor jongeren: “Een nieuw soort buurthuis voor jongeren van 10 tot 14 jaar, na schooltijd. Waar hun vakmanschap wordt bijgebracht in de techniek, zorg, gezondheid, ICT en cultuur. Anders dus dan het ‘ouderwetse’ club- of buurthuis waar jongeren vooral worden beziggehouden. ‘Niet chillen, maar skillen’.
Dus als je hoort dat jongens iets leuk vinden – aan een auto prutsen, gitaar spelen, de kozijnen verven, een website bouwen – dan vormt dat een aanknopingspunt om iets te doen:
“Kunnen denken in ambities en die versterken, zodat die jongeren via stages uit hun zeer beperkte netwerk komen”.

Via een nog hogere schaal van een Vakwerf voor 14- tot 19-jarigen is het de bedoeling dat de jongeren een echt vak met ambitie leren: “Zodat ze er zich uiteindelijk op hun 18e van bewust zijn dat het leven draait om relaties. Dat ze als individuen opereren in netwerken, waarin de mens met andere mensen en alle andere wezens moet samenleven, waarbinnen ze dus een eco-sociale verantwoordelijkheid dragen”.

Klik hier voor het interview Henk Oosterling van Rotterdam Vakmanstad: ‘Niet chillen maar eco-sociaal skillen’, door Michiel Bussink, 10 oktober 2012

Op www.socialevraagstukken.nl publiceren en debatteren onderzoekers en deskundigen op basis van data en empirie over maatschappelijke kwesties.

Zie ook de video op de website van Beroepseer: Vakmanstad = jongerenwerk nieuwe stijl