Geen wachtlijst meer: “We kijken nu naar wat het beste is voor een cliënt, in plaats van direct te zoeken naar een diagnose”
In de gemeente Maastricht worden in twee wijken inwoners met psychische en sociale problematiek drempelloos geholpen naar de toegang tot hulp en ondersteuning. Ook als deze hulp binnen verschillende domeinen valt. In de praktijk betekent dit niet het zoveelste intakegesprek, maar het gelijktijdig oppakken van vragen. Hiervoor werken twee huisartsenpraktijken, de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ), het sociaal domein en ervaringsdeskundigen intensief samen. Onder de noemer De Nieuwe GGZ (DNG).
Het landelijk kennisinstituut voor het sociaal domein Movisie schrijft daarover in het artikel ‘Op een wachtlijst komen mag nooit de uitkomst zijn’. Daarin de vraag: Hoe komen mensen met vragen over deze verschillende domeinen bij DNG terecht?
Huisarts Priska Israel: “De meeste mensen met psychische problemen komen eerst bij de huisarts. Afhankelijk van de complexiteit, of dat vragen op meerdere levensdomeinen spelen, maak ik een afweging of verwijzing naar DNG nodig is. DNG is er voor alle doorverwijzingen naar GGZ, ernstige of lichtere psychische problematiek”.
Vervolgens vindt een vraagverkenning plaats: de Herstel Ondersteunende Consult (HOC). Tijdens deze intake is meestal een hulpverlener van het sociaal team aanwezig en een ervaringsdeskundige, en iemand uit het FACT-team (specialistische GGZ) of de basis GGZ. Medewerkers die zowel in het DNG als sociaal team werken zijn op locatie aanwezig in de wijk. Het komt voor dat mensen ook hier gesignaleerd worden, zelf opbellen of via de website contact opnemen.
Samenwerking tussen verschillende disciplines
Elke maandagochtend neemt het DNG-team, met daarin vertegenwoordiging vanuit de verschillende domeinen, gezamenlijk de verwijzingen van de huisarts en het sociaal team door en bepalen ze welke hulpverleners aansluiten bij de intake. Ze bekijken welke problemen spelen en op welke levensdomeinen. Zo zitten direct de juiste mensen aan tafel en kunnen ook de sociale problemen snel worden opgepakt. Het uitgangspunt is dat de intake binnen twee weken plaatsvindt, om vervolgens in de daaropvolgende twee weken het hulpverleningstraject te starten. In de verdere behandeling blijven ze afstemmen en kijken ze regelmatig of het nodig is om een hulpverlener vanuit een ander domein te laten instromen. Verschillende disciplines en kennis zijn vertegenwoordigd in het DNG. Dit leidt tot veel gecombineerde behandelingen.
Samen problemen oplossen
De hulpverleners uit het DNG-team hebben regelmatig voortgangsoverleg om te bespreken of de hulpverlening goed aansluit. ‘“We putten steeds opnieuw uit de kennis van onze collega’s op andere domeinen. Bijvoorbeeld als sprake is van een depressiebehandeling, maar gaandeweg blijkt dat de oplossing deels ligt in het oplossen van schulden of sociale problematiek, dan breng je deze casuïstiek opnieuw in. Gezamenlijk nemen we verantwoordelijkheid”aldus Leon van der Cruijsen, teamcoach DNG-team en FACT-team.
Lees het hele artikel ‘Op een wachtlijst komen mag nooit de uitkomst zijn’, Movisie, 24 november 2022: www.movisie.nl/artikel/wachtlijst-komen-mag-nooit-uitkomst-zijn
Verbetertraject Toegang
In Verbetertraject Toegang werken gemeenten, maatschappelijke organisaties en inwoners samen aan een merkbaar verbeterde toegang tot ondersteuning in het sociaal domein. Als onderdeel van dit verbetertraject gaan de maatschappelijke organisatie MIND en Movisie samen op zoek naar goede initiatieven, die zich bewegen op de scheidslijn tussen het sociaal domein en de GGZ. https://www.movisie.nl/toegang-ggz
Foto bovenaan: Protestbord.
Journalist/schrijver en GGZ-patiënt Charlotte Bouwman voerde in 2020 actie tegen de lange wachtlijsten voor psychiatrische patiënten. Zij begon in januari aan een zit-actie met protestborden bij het ministerie van Volksgezondheid in Den Haag. Bouwman kreeg bericht in juli dat in september haar behandeling kon starten. Zij had daar drie jaar op moeten wachten.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Geef een reactie