Verslag debat Het verweesde bankwezen
In De Balie in Amsterdam vond gisteren 3 februari 2014 een debat plaats over de toekomst van de bankensector in Nederland: Het verweesde bankwezen. Deelnemers aan het debat waren:
Wilfred Nagel, CRO en lid Raad van Bestuur van ING; Ewald Engelen, hoogleraar financiële geografie aan de Universiteit van Amsterdam; Sweder van Wijnbergen, hoogleraar macro-economie aan de Universiteit van Amsterdam; Maurice Oostendorp, CFRO en lid van de Raad van Bestuur SNS Reaal en Kees Vendrik, Lid van de Algemene Rekenkamer. Debatleider: Felix Rottenberg.
De publieke discussie over de toekomst van de bankensector in Nederland zit in een impasse. Er waren miljarden euro’s aan belastinggeld nodig om het financiële systeem overeind te houden. De banken werden gered, maar de burgers zijn ontevreden. Den Haag heeft veel nieuwe regels ingevoerd en het toezicht op de banken aangescherpt. Maar naast deze nieuwe regelgeving blijft de politiek roepen om investeringen van diezelfde banken in de economie.
Ondernemers signaleren kredietschaarste en de woningmarkt is nog altijd broos. Banken stellen dat zij hun ondersteunende rol in de economie steeds minder goed kunnen vervullen. Zij vinden dat de financiële regelgeving en het toezicht op de banken te ver is doorgeschoten, en dat hierdoor de bijdrage van de banken aan de toekomstige economisch groei onder druk komt te staan.
Er wordt in het publieke debat veel óver banken gesproken. Maar in dit debat werd er mèt hen gesproken en hun vragen gesteld als: Welke rol vervullen de banken in onze samenleving en in de economie? Moeten de banken economische groei stimuleren? Of moeten zij zo min mogelijk risico’s nemen en streng gecontroleerd worden? Wat verwachten we van de banken de komende jaren en welke rol speelt Den Haag?
Het debat was live te volgen via UPC kabel Amsterdam en SALTO 1 TV.
Het ruim twee uur durende debat is terug te zien op video: http://vimeo.com/85767248 (Video niet meer beschikbaar)
Tony de Bree heeft een verslag geschreven. Ga naar zijn site: www.tonydebree.biz (Website is opgeheven. Verslag niet meer beschikbaar). Zie voortaan: https://tonydebreeadvies.nl
De Bree is auteur van het boek Dagboek van een bankier. De dagelijkse werkelijkheid achter de prooi.
U P D A T E
Prof. Ewald Engelen, hoogleraar financiële geografie aan de Universiteit van Amsterdam, schreef een kritisch commentaar op het debat in de internetkrant De Correspondent: Heb meelij met de verweesde bankier, 11 februari 2014:
“Zo kon het gebeuren dat Wilfred Nagel van ING wegkwam met een flauw grapje toen Kees Vendrik, voormalig Kamerlid van Groenlinks, nu lid van de Rekenkamer, hem voorhield dat de banken met de grote kladderadatsch die zij hadden veroorzaakt, voor tien jaar de politieke agenda hadden bepaald (bezuinigen).
Zo kon het gebeuren dat niemand van zijn stoel viel toen Nagel memoreerde dat ING voor 30 miljard euro heeft uitstaan bij het Nederlandse midden- en kleinbedrijf en dat dat getal tijdens de crisis nauwelijks is gedaald. Op een balanstotaal van 810 miljard? Door de rechtsopvolger van de NMB, de Nederlandse Middenstandsbank?
En zo kon het gebeuren dat niemand memoreerde dat de twee bankiers op het podium een factor tien meer aan salaris beuren dan de twee hoogleraren – Sweder van Wijnbergen en ondergetekende – en dat je dus niet alleen mag hopen dat zij meer weten over hun eigen bank dan hun criticasters, maar dat zij dus ook een groot belang hebben bij het toedekken van een desastreus verleden.
Ik weet niet wat er allemaal vooraf tussen ING en De Balie is afgesproken, maar op deze manier wordt het dus niets met die dialoog. Eerst maar eens een rondborstig mea culpa, heren. Daarna praten we verder”.