Cultuurkaart Financiële Sector bouwsteen voor vernieuwing van bankensector
Op initiatief van de Vrije Universiteit Amsterdam, de Duisenberg School of Finance en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) ontwikkelden ruim honderd jonge medewerkers tot 35 jaar uit de financiële sector een Cultuurkaart Financiële Sector. Hierop maken de toekomstige leiders in de financiële sector duidelijk hoe de cultuur binnen banken eruit moet zien en volgens welke waarden zij willen handelen. Hiermee is de Cultuurkaart een belangrijke bouwsteen voor de vernieuwing van de bankensector.
De cultuurkaart werd door vier jonge bankmedewerkers – Arjan Doevendans (ABN AMRO), Juliëtte Heldens (Rabobank), Nynke Visser en Jan Bolle (ING) – aangeboden aan minister Dijsselbloem van Financiën op 7 mei 2014.
Volgens de jonge bankiers moeten de volgende waarden centraal staan in het gedrag van medewerkers in de bankensector:
– betrokken
– ambitieus
– dienstbaar
– betrouwbaar
– integer
Cultuur en gedrag van medewerkers in de bankensector zijn in belangrijke mate bepalend voor de manier waarop de maatschappij tegen banken aankijkt. Juist jonge mensen in de sector zijn zich bewust dat de reputatie alleen verbetert als hun klanten ervaren dat banken er écht voor hen zijn. De centrale vraag tijdens de drie sessies die waren georganiseerd om de Cultuurkaart te maken was: ‘Wat zijn voor toekomstige leiders in de financiële sector de waarden van de gewenste cultuur en welke werkhouding hoort hierbij?’
VU en ‘Maatschappij in de maak’
De presentatie van de Cultuurkaart Financiële Sector is niet het einde van het traject. Het is een startsein voor bredere discussie. Het denken met jonge professionals over de financiële sector sluit aan op de programmering rond het jaarthema van de Vrije Universiteit in 2013-2014: Maatschappij in de maak. Hiermee vraagt de VU aandacht voor de manieren waarop mensen elke dag opnieuw de samenleving – waaronder de financiële sector – vormgeven. Dijsselbloem: “Wij verwachten nu van de banken dat ze het voortouw nemen in de cultuurverandering, maar die cultuurverandering moet eigenlijk maatschappelijk ingebed zijn”.
Kilian Wawoe, docent Human Resources aan de VU, én docent van het jaar: “Zolang banken beursgenoteerde bedrijven zijn, is het hoogste doel winst maken. Dit staat haaks op de goede voornemens van de jonge bankiers. We hebben geen behoefte aan een cultuurverandering van banken, maar een structuurverandering”.
NVB: Jonge bankiers werken aan gewenste cultuur, 14 mei 2014: www.banken.nl
Persbericht VU: Young professionals bepalen gewenste waarden en gedrag in financiële sector, 8 mei 2014: www.vu.nl (Niet meer beschikbaar)
Cultuurkaart Financiële sector (PDF): https://www.nvb.nl/media/1870/001155_cultuurkaart-financiele-sector.pdf