Bij een nieuwe economie horen ook nieuwe opleidingen voor accountants, bankiers en verzekeraars

omslag financiele en accountantsopleidingenHet ‘inspiratiedocument’ Financiële en accountantsopleidingen voor de Nieuwe economie (FAN) is het resultaat van een jaar werk door een Community of Practice (CoP)1) bestaande uit vertegenwoordigers van banken, accountantskantoren en beroepsopleidingen. Doel was ‘de nieuwe economie’ als richtsnoer nemen voor de revisie van de programma’s voor de hogere financiële en accountantsopleidingen in Nederland.

Antoine Heideveld en Bouwe Taverne schrijven in het Voorwoord hoe het document tot stand is gekomen en wat de plannen voor de toekomst zijn voor een wezenlijke verandering in het economie-onderwijs:

“Het begon twee jaar geleden met een boek, getiteld Kapitaal vertrouwen. Dat boek was een poging om voor een breed publiek aannemelijk te maken dat de financiële sector met twee ingrijpende veranderingen van doen heeft: ‘Change Finance’ en ‘Finance Change’. Anders gezegd: de verduurzaming van de financiële sector enerzijds en de bijdrage van de sector aan de duurzame economie anderzijds.

De vraag kwam op: als dit allemaal gaande is, moeten de hogere opleidingen dan niet mee veranderen? En wel door aanpassingen op curriculumniveau? Die vraag stellen was hem beantwoorden en na werkconferenties op Nyenrode en bij ABN Amro is de aanzet gegeven tot wat is gaan heten de Community of Practice Financiële en Accountantsopleidingen voor de Nieuwe economie: CoP FAN.

Deze Community of Practice is ten einde, maar is slechts een onderdeel van een lang proces dat moet eindigen in nieuwe curricula voor jonge financials en accountants, die vanaf 2019 gaan afstuderen. De grote banken, de grote accountants, de beroepsvereniging voor accountants NBA, een achttal opleidingen, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Het Groene Brein2) vormden een jaar lang de CoP FAN.

Het resultaat ligt voor u: een dik document met artikelen van een flink aantal leden van de CoP. Naast tal van interne documenten van de betrokken opleidingen, ideeën, verslagen, de opzet voor een stagebank, een krantenartikel en nog veel meer.

De CoP werd vanaf het begin gesteund door een Raad van aanbeveling. Herman Wijffels (Sustainable Finance Lab), Simon Smits (BuZa), Marga Hoek (De Groene Zaak), Dineke Melker (ABN Amro) en Frans van der Wel hebben ons flink geholpen op strategisch vlak.
Alle deelnemers waren vanaf het begin actief en betrokken. Vanuit welbegrepen eigenbelang: goede opleidingen voor de afnemers van ‘jong volk’, goede content en praktijkvoorbeelden voor de opleiders.
[…]

Hoe nu verder? We hebben om ons heen gekeken, mensen gevraagd wat hun ideeën zijn en we hebben gehoord wat ze zoal nodig hebben als je een omvangrijke verandering in het onderwijs vorm wilt geven. De deelnemers aan de CoP hebben hun wensen geuit.

Er komt, zo was de duidelijke conclusie, een vervolg op de CoP, maar die gaat niet meer zo heten. Op uitnodiging en initiatief van de opleidingen komen er weer sessies van deelnemers. Dat zijn niet noodzakelijkerwijs dezelfde, want veel andere opleidingen hebben hun interesse getoond om mee te gaan doen. Ook gaan we cases beschrijven, die essentieel zijn om praktijk en opleiding te verbinden. We gaan een stagebank inrichten. Reeds bestaande of nieuwe managementgames worden ingezet.

Uitgevers worden betrokken, we organiseren masterclasses. En we zijn al uitgenodigd om de resultaten van ons werk te delen met het buitenland. Kortom: er staat veel te gebeuren en daar zijn we blij mee en enthousiast over. Het gaat ook om niet-niks: het opleiden en enthousiast maken van jonge mensen die hun bijdrage kunnen leveren aan ‘de nieuwe economie’. Die ambitie was er, die is er en daaraan gaan we komende jaren verder werken.

Een korte leeswijzer tot slot: na een tweetal inleidende artikelen, volgen stukken die verband houden met drie typen opleidingen: Financial Services Management, Bedrijfseconomie en Accountancy”.

Klik hier voor Financiële en Accountants-opleidingen voor de Nieuwe economie, Inspiratiedocument van de Community of Practice (CoP), 48 p., mei 2015: https://hetgroenebrein.nl

Zie de blog van Herman den Bosch, hoogleraar managementwetenschappen aan de Open Universiteit: Het nieuwe economieonderwijs komt er aan... van 3 juni 2015 waarin hij uitgebreid aandacht besteedt aan het ‘inspiratiedocument’: http://hmjvandenbosch.com

Op 13 mei 2015 vond het congres Nieuwe economie? Dan ook nieuwe accountants en financials! plaats. Zie meer hierover op de site van Het groene brein: http://hetgroenebrein.nl (niet meer beschikbaar op site Het groene brein).

Noten
1)
Community of Practice (CoP) of praktijkgemeenschap is een samenwerkingsverband of netwerk van organisaties en belanghebbenden die gezamenlijk onderzoek doen, oplossingen bedenken of een gemeenschappelijk doel nastreven
2) Het Groene Brein: netwerk van prominente wetenschappers, verbonden aan universiteiten en hogescholen: http://hetgroenebrein.nl

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer