Expositie ‘Ridders van de Molen’ brengt ode aan het molenaarsambacht

foto-expositie over het molenaarsambacht

Het nieuwe Molenmuseum brengt met de foto-expositie Ridders van de molen een ode aan het molenaarsambacht. Het is de eerste expositie, en blijvend onderdeel, van de multimediale ontdekkingstocht Wereld van windmolens in het nieuw geopende Molenmuseum op de Zaanse Schans, de historische buurt van Zaandam.
Fotograaf Jeroen Nieuwhuis maakte een serie indrukwekkende foto’s van molenaars van vereniging de Zaansche Molen tijdens hun dagelijkse werkzaamheden. Met deze serie, getiteld The miller’s craft, won de fotograaf de zilveren prijs van de prestigieuze PX3 Prix de la Photographie Paris 2020.

Vakmanschap en immaterieel erfgoed

Molenaars zijn uit bijzonder hout gesneden. Ze zijn verknocht aan hun molen. Op de dertien molens van vereniging De Zaansche Molen werken ongeveer veertig molenaars, van jong tot oud. Sommigen in dienst, anderen vrijwillig. De molenaars houden het ambacht levend. UNESCO heeft het belang van het molenaarschap officieel erkend door het in 2017 te bestempelen als immaterieel erfgoed. Twee molenaars zijn in juni 2020 koninklijk onderscheiden met een ridderorde, vanwege hun grote verdiensten voor het behoud van het molenaarsambacht. De kennis en deskundigheid van de molenaars zijn van onschatbare waarde.
Jeroen Nieuwhuis is met filmmaker Jan Minkhorst vanaf februari 2020 in weer en wind, van zonsopkomst tot zonsondergang, dagelijks bezig geweest met het vastleggen van het vakmanschap en de passie van de molenaars.

In het Noordhollands Dagblad vertelt Nieuwhuis in een interview dat “hij echt gegrepen werd tijdens het fotograferen door het werk van de molenaars. Aan de andere kant realiseerde ik mij ook dat veel mensen een heel ander beeld zullen hebben, dat van ‘oud’ en ‘folklore’. Ik wilde juist de dynamiek en de veelzijdigheid van dit beroep laten zien. Vooral om jongeren te interesseren dit vak op te pakken, zodat de historische windmolens niet verloren gaan”.

Het nieuwe Molenmuseum

De molens op de Zaanse Schans liggen op loopafstand van het museum dat feestelijk werd geopend op 28 september 2020. Tickets zijn verkrijgbaar bij het museum en bij de molens. Toegang is beperkt vanwege COVID-19; reserveren is noodzakelijk. Maar, wie onaangekondigd aan de deur komt, wordt niet buitengehouden, hoewel dat afhankelijk is van het aantal toegestane bezoekers op dat moment. Is er plaats, dan zijn bezoekers welkom. Spontaan bezoek is dus mogelijk.

Molens en Molenmuseum vallen onder beheer van vereniging de Zaansche Molen. Leden dragen door hun contributie al bijna honderd jaar bij aan het in standhouden van dit Zaanse erfgoed.

Het Molenmuseum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.
Meer inlichtingen over de expositie, toegangsprijzen en openingstijden op De Zaansche Molen: www.zaanschemolen.nl

Hieronder introductievideo Wereld van windmolens – Erfgoed van wereldformaat.

Zaansche Schans – Knights of the windmill, fotoserie van Jeroen Nieuwhuis: www.jeroennieuwhuis.nl/tegel/knights-of-the-windmill/

Bekroonde foto-expositie van Zaanse molenaars. Ode aan het molenaarsambacht, door Ronald Massaut, Noorhollands Dagbad, regio Zaanstreek-Waterland, 7 oktober 2020: www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20201006_86740496/bekroonde-foto-expositie-van-zaanse-molenaars-ode-aan-het-molenaarsambacht

Fotografie: Jeroen Nieuwhuis

Reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer