Enquête van VvAA naar mogelijkheden verbetering relatie zorgprofessionals en zorgverzekeraars

De beroepsvereniging voor zorgverleners VvAA start in samenwerking met adviesbureau in de zorg SiRM een onderzoek naar de mogelijkheden ter verbetering van de relatie tussen zorgprofessionals en zorgverzekeraars. Aan ruim 16.000 zorgprofessionals wordt eind mei 2023 gevraagd hun ervaringen met zorgverzekeraars mee te delen. De uitkomsten kunnen een belangrijke stap voorwaarts betekenen in het versterken van hun relatie, een van de speerpunten van het Integraal Zorgakkoord (IZA). De resultaten worden dit najaar bekendgemaakt.
Het IZA gaat over zorg die geregeld wordt in de Zorgverzekeringswet (Zvw) en heeft als doel de zorg voor de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Om dit te bereiken zijn afspraken gemaakt tussen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en dertien partijen in de zorg, waaronder  de overkoepelende organisaties van ziekenhuizen, de geestelijke gezondheidszorg en de ouderenzorg.

Meer vertrouwen en waardering en minder controle en regels

Aanleiding voor het onderzoek zijn, naast de komst van het IZA, de Brede verkenning zorglandschap en de Quickscan Bezieling die VvAA eerder uitvoerde. Daaruit bleek onder andere dat zorgprofessionals sterke behoefte hebben aan meer vertrouwen en waardering vanuit zorgverzekeraars en minder controle en regels.

Het onderzoek richt zich in eerste instantie op beroepsgroepen waarbij deze behoefte sterk naar voren komt: huisartsen, tandartsen, apothekers en fysiotherapeuten. Vragen die aan bod zullen komen zijn bijvoorbeeld: Welke zorgverzekeraar scoort het beste op bereikbaarheid? Bij welke zorgverzekeraar zitten mensen met de juiste kennis van zaken en welke biedt de meeste ruimte voor innovatie?

De huidige relatie blijft vaak steken op kritiek. De focus verleggen naar leren en verbeteren, kan een belangrijke stap voorwaarts betekenen. Beide partijen zijn gebaat bij het onderzoek: zorgprofessionals kunnen per zorgverzekeraar de cruciale elementen in de relatie aangeven, zorgverzekeraars kunnen zien op welke onderdelen zij de grootste verbeterslag kunnen realiseren.

Uitnodiging

Eind mei 2023 ontvangen de ongeveer 16.000 leden van de VVAA een uitnodiging per mail. In de zomerperiode worden de antwoorden verwerkt en in het najaar maakt VvAA de resultaten bekend. In eerste instantie met zorgverzekeraars, vervolgens met haar achterban. VvAA streeft ernaar ook bij de opvolging betrokken te zijn, naar verwachting in voornamelijk een verbindende rol. De exacte opvolging zal tot stand komen in samenspraak met zorgprofessionals en zorgverzekeraars.

Voor vragen: contact opnemen met afdeling Corporate Communicatie van VvAA: communicatie@vvaa.nl

VvAA-onderzoek zorgverzekeraars: wat gaat goed en wat kan er beter? VvAA, 17 mei 2023: www.vvaa.nl/nieuws-en-kennis/nieuws-en-artikelen/onderzoek-zorgverzekeraars

Bezielingsscan 2022: www.vvaa.nl

Integraal Zorgakkoord (IZA): www.rijksoverheid.nl

Resultaten van brede verkenning van zorglandschap: Grote kloof tussen beleid en praktijk, Blogs Beroepseer, 17 februari 2022: https://beroepseer.nl

U P D A T E

Zorgverzekeraars en -professionals: verschillen onder ogen zien voor verbetering, VvAA,
1 november 2023: www.vvaa.nl/nieuws-en-kennis/nieuws-en-artikelen/blog-onderzoek-verbetercyclus

Rapport Van verschil naar verbetering – De ervaring van praktijkhouders met zorgverzekeraars, SiRM en VvAA, september 2023: https://media.umbraco.io/vvaa/5wqpw5h3/onderzoek-vvaa-en-sirm-van-verschil-naar-verbetering.pdf

 

Afbeelding bovenaan is van Gino Crescoli

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer