Driehonderd boeken die de wereld kunnen veranderen

lijst met vakantieboeken die de wereld kunnen veranderen

De eigenaar van een tweedehands boekwinkel aan de kust van Engeland is van plan een plank in zijn winkel te vullen met boeken over een dynamisch thema. Aan een van zijn klanten die in de winkel stond vroeg hij: “Als ik een plank zou inrichten met opschrift: ‘Verander de wereld’, wat voor boeken zou u dan aanbevelen?”
Kath Raworth, de klant in de winkel, schrijft in een blog op haar website: “Ik ging in mijn geheugen de titels na die me het meest geraakt hebben en ik realiseerde me al gauw dat antwoorden wel even zou kunnen duren. Ik besloot toen dat het veel leuker zou zijn de vraag aan Twitter te stellen. En zo twitterde ik medio augustus 2018: ‘Wat zijn uw favoriete vakantieboeken die de 21ste eeuw kunnen veranderen?'”

Kate Raworth is een Engelse econoom, werkzaam op de Universiteit van Oxford. Ze is bekend vanwege haar boek, de bestseller Doughnut Economics (2017). De donut-economie is een alternatief, revolutionair economisch model voor een menswaardige en duurzame samenleving. In juni 2018 sprak zij op uitnodiging van de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer.

Een grote hoeveelheid reacties

Binnen een week stroomden er driehonderd aanbevolen boektitels binnen: “Tussen alle tweets en antwoorden was ik bijzonder blij met Lucy Feibusch die aanbood de grote stroom aanbevolen titels te verzamelen en naar categorie in te delen op een ongelooflijk waardevolle lijst. Ze voegde aan elke titel zelfs een korte beschrijving van de inhoud toe met een koppeling. (Geweldig. Dank je Lucy!)”

En zo ontstond er een grote hoeveelheid reacties op de vraag van de boekhandelaar. De complete lijst is te downloaden op internet¹). Raworth licht toe dat het bij driehonderd titels blijft en dat er geen nieuwe aan de lijst worden toegevoegd; ze nodigt iedereen uit een eigen lijst samen te stellen. Fraai is dat de mensen van 7Vortex – een creatieve gemeenschap in harmonie met de planeet – de lijst hebben vormgegeven in een grafisch aantrekkelijk ecosysteem van ideeën, die naar believen kan worden uitgebreid.²)

De lijst is uiteraard niet compleet en bevat alleen die titels die per tweet werden verstuurd. Er staan ook, zoals het elke eigenzinnig tweedehands boekwinkel betaamt, een paar afwijkende titels bij. Men kan zelf nagaan welke dat zijn. Veel boeken zouden ook ondergebracht kunnen worden bij een andere categorie. Maar bedenk wel, aldus Raworth, het gaat hier op een lijst met vakantieboeken en niet om een catalogus van een bibliotheek. Het advies is dus in die geest de lijst te bekijken en ervan te genieten.

Leve de kracht van het boek

Tot slot, mocht iemand zich afvragen waar deze bijzondere boekhandel is gevestigd, dan geeft Raworth op die vraag geen antwoord. Dat heeft ze beloofd aan de eigenaar van de winkel die sociaal mediaschuw is.

Belangstellenden kunnen natuurlijk altijd naar hun eigen (tweedehands) boekwinkel gaan en daar vertellen over de lijst en voorstellen ook zo’n plank in te richten met boeken die de wereld kunnen veranderen. Wie weet waartoe het allemaal leidt.
Kate Raworth besluit met een toast op het boek: “Leve  de kracht van het boek en de inspiratie van het publiek!”

¹) Klik hier voor de boekenlijst Seaside reads to change the world: https://www.dropbox.com

²) Seaside Reads op 7Vortex: https://www.7vortex.com/ecosystems/e31ca31f-bb25-4738-93b3-a0c01d459024/view

Seaside Reads to Change the World, Kate Raworth, 24 augustus 2018: www.kateraworth.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer