Documentaire tv-serie ‘Employable me’ helpt mensen met een beperking aan een baan. Zo kan het ook!

brett davies in televisieserie employable me

Employable me is een Britse documentaire televisieserie op NPO 3 over mensen met een beperking die op zoek zijn naar een volwaardige baan. Het leven met autisme, Tourette, blindheid of spasticiteit is niet makkelijk maar we zien hoe sterk gemotiveerde mensen er alles aan doen om een baan te krijgen. Ieder van hen beschikt over talenten en verborgen kwaliteiten die ontdekt worden en naar boven gehaald met hulp van een maatschappelijk werker of een neuroloog, een therapeut of een psycholoog. Ook werkgevers doen hun best iemand met een beperking de kans te geven op een baan.

Op donderdag 16 augustus 2018 is de tweede aflevering van seizoen 1 te zien op NPO 3. Aanvang 20.25 uur.
In deze aflevering worden gevolgd de 27-jarige Tom die lijdt aan een extreme vorm van Tourette en de 29-jarige Ashley met het syndroom van Asperger. Hij is hoogbegaafd, maar heeft nog nooit een baan gehad.

Paul en Brett

De eerste aflevering van seizoen 1 is uitgezonden op 2 augustus 2018 en gaat over Paul en Brett. Deze aflevering is nog terug te zien tot 2 september op de site van NPO 3.
Tot zes jaar geleden was de 52-jarige Paul een doodnormale vader met een gewone baan. Maar op een dag stond alles op zijn kop. Nu heeft Paul een zeer ernstige vorm van het syndroom van Gilles de la Tourette. Hij heeft continu last van onwillekeurige tics, waaronder heftige zenuwtrekkingen van zijn lijf, en van gênante verbale uitbarstingen. Hij roep ‘bom’ op treinstations en ‘salmonellavergiftiging’ bij de plaatselijke snackbar. Tegen alle verwachtingen in ontdekt Paul met de hulp van vooraanstaande deskundigen onvermoede talenten waarmee hij weer de kost voor zijn gezin zou kunnen verdienen. Maar om die droom waar te maken moet hij heel veel vervelende en soms gevaarlijke situaties het hoofd bieden.

De 34-jarige Brett heeft autisme en is de afgelopen acht jaar voor elke baan afgewezen waarop hij solliciteerde. Op het eerste gezicht lijkt Bretts gebrek aan werkervaring logisch, gezien zijn problemen met communiceren en zijn gebrek aan kwalificaties. Gelukkig wordt er in deze serie verder gekeken naar de verborgen talenten van mensen aan de uiteinden van het neurologische spectrum. Bij een bezoek aan de vooraanstaande deskundige professor Simon Baron-Cohen, komt het unieke verborgen talent naar voren. En als Brett de kans krijgt om zijn autistische gaven aan een potentiële werkgever te laten zien gebeurt er iets opmerkelijks. Kijk vooral (kan nog tot 2 september): https://www.npo3.nl/employable-me/02-08-2018/BV_101389252

Employable me werd voor het eerst uitgezonden in 2016 op BBC  2 van de Britse televisie: https://www.bbc.co.uk/programmes/b09hlpl8/clips
Een jaar later volgde Canada met een eigen zesdelige serie, voor het eerst uitgezonden in augustus 2017. Employable Me Canada heeft een prijs gewonnen, de MIPCOM’s Diversify TV’s Excellence Award. https://tvo.org/programs/employable-me
Intussen is er ook een Australische serie Employable me gemaakt, een drieluik waarvan de eerste aflevering werd uitgezonden in april 2018: https://iview.abc.net.au/show/employable-me-australia/series/1/video/DO1629H001S00

Employable me: tweede aflevering van seizoen 1 wordt uitgezonden op donderdagavond 16 augustus 2016 om 20.25 uur op NPO 3.

Op de foto bovenaan: Brett Davies, te volgen in de eerste aflevering van seizoen 1 van Employable me.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer