Skip to main content

Docenten Frans gaan eigen Eindexamenbesprekingen voeren na jarenlange soap

Een novum: er is al gedoe rond de eindexamens Frans voor ze zijn begonnen! Er is nog geen enveloppe geopend en toch is er commotie. Levende Talen Frans heeft besloten om docenten Frans die niet op persoonlijke titel lid zijn van Levende Talen te laten betalen voor het bespreken van de eindexamens. Voor Nederlands deden ze dat al, maar voor Frans is het nieuw. Lang verhaal kort, we gaan het zelf doen en u kunt zich onderaan gratis inschrijven.

Het is meivakantie en ik lag nog heerlijk half te slapen toen ik mijn Facebook checkte en dit zag:

Docenten denken dat ze lid zijn maar dat zijn ze formeel niet en dat is de truc… Ze krijgen het tijdschrift maar dat is geen lidmaatschap…  Anders is Levende Talen weer boos… Hahaha ik dacht het ook tot 2019 en ze me weigerden

Dus ik klikte half-slaperig maar toch blij op de link: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfd-Uv75ZRmfYKvFaSh7Y3ILh5FqQpYOKZ4sFHZj617p61GNA/viewform?fbclid=IwAR0YLIMSeLWlubjYR0rWLmmko4U4_zYIjNpMqG3ujQLkAT9MMBFGPiYW5pk en las:

Bijna niemand is meer op persoonlijke titel lid van Levende Talen. De taalsectie is vaak lid, was de mijne ook. Dat betekent dus weer dat bijna niemand mee kan praten! Toen was ik klaarwakker. De fouten in het eindexamen Frans zijn een verdienmodel voor Levende Talen geworden. Hoe pervers is dat? Verwachten ze 15 fouten per examen? Er zijn voor Frans VWO, HAVO, VMBO GL-TL, VMBO KB en VMBO BB eindexamens. Dat zijn 5 niveaus met drie tijdvakken. Dat is dus voor Frans 5 x 3=15 eindexamens. Gemiddeld moet je toch een uur rekenen om een examen te bespreken dus dat zijn 15 uur. Of je dan die 15 uur wilt sponseren met 15 euri… 15 x 15 euro dat is 225 euro om 15 uur te mogen spreken over fouten. In je eigen tijd…. Terwijl op de site van het College voor Toetsen en Examens (CvTE) https://www.examenblad.nl/veel-gevraagd/examenbesprekingen/2019?regime=hflinks&horizon=vg41h1h6n8tl de makers verantwoordelijk voor het eindexamen staat:

Vraag : Wanneer en waar worden de examenbesprekingen door de vakverenigingen gehouden?

Antwoord : Elk jaar organiseren veel vakinhoudelijke verenigingen direct na het centraal schriftelijk examen een bespreking van de opgaven en het correctievoorschrift. Deze examenbesprekingen worden vaak op een aantal plaatsen in het land gehouden en zijn ook toegankelijk voor niet-leden.

Hier staat niet dat ze tegen betaling toegankelijk zijn! De examenbespreking wordt door het CvTE bestempeld als ‘waardevol voor het intercollegiaal overleg over de correctie van de examens’; ‘Intervisie met collega’s is vaak nuttig om samen te verkennen in welke mate antwoorden van examenkandidaten inhoudelijk in lijn zijn met het correctievoorschrift.’

Dit bevestigde Jacob Raap, het huidige Afdelingshoofd centrale examens voortgezet onderwijs bij het College voor Toetsen en Examens mij vanochtend per telefoon, vanaf zijn vakantiebestemming. Ik heb Jacob gezegd dat de docenten Frans het zelf gaan organiseren en ik heb de garantie gekregen dat onze bijdragen volledig zullen meedraaien bij de vaststellingscommissie.

In 2018 had Michel Rog al Kamervragen gesteld over de Eindexamenbesprekingen van Levende Talen: https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2018Z10271&did=2018D34710

Vraag 6

Kunt u bevestigen dat er, ondanks de eerdere toezegging van de sectie Frans van de vakvereniging Levende Talen, er voor het centraal eindexamen Frans geen landelijke bespreking met docenten heeft plaatsgevonden van het vwo-eindexamen Frans? Zo ja, hoe waardeert u dit gegeven?

Antwoord 6

Het CvTE geeft aan dat in de besprekingen tussen het CvTE en het sectiebestuur van Levende Talen Frans (SBF) is aangegeven dat het CvTE graag zou zien dat SBF net als veel andere vakinhoudelijke verenigingen examenbesprekingen zou organiseren. SBF gaf aan dat daar weinig animo voor zou zijn.

Over het organiseren van deze besprekingen zijn tussen CvTE en SBF dan ook geen afspraken gemaakt. Gedurende de examenperiode bleek via uitingen op sociale media die behoefte wel te bestaan. Het CvTE heeft toen aangedrongen op het alsnog organiseren van examenbesprekingen, maar SBF gaf aan dat dit voor vwo niet meer gerealiseerd zou kunnen worden.

Op 22 mei heeft SBF nog wel, 3 door het CvTE bekostigde, besprekingen georganiseerd voor havo en vmbo. De opkomst bleek laag, dit komt overeen met wat SBF had voorspeld. Het CvTE en SBF hebben wel voorafgaande aan de examenperiode afgesproken dat SBF een digitaal forum zou inrichten en dat is gebeurd: www.franszelfsprekend.nl

Het CvTE heeft beloofd de teksten op dit forum te accepteren als het middel van contact met docenten Frans en de geplaatste teksten op het forum door te zetten naar de vaststellingscommissie ten behoeve van de advisering voor het vaststellen van de n-term.

Mag ik uw speciale aandacht voor dit citaat:

Op 22 mei heeft SBF nog wel, 3 door het CvTE bekostigde, besprekingen georganiseerd voor havo en vmbo. De opkomst bleek laag, dit komt overeen met wat SBF had voorspeld.

En dan vooral dat laatste stukje: De opkomst bleek laag, dit komt overeen met wat SBF had voorspeld. Ja dat klopt. Er was bij de bespreking van het VMBO examen 1 persoon en 1 kat aanwezig en dat was de organisator en zijn huisdier. Dit is niet eens een grapje. Niet-leden waren uitgesloten. Het is heel makkelijk om te voorspellen dat niemand komt als bijna niemand welkom is.

Ik citeer Arianne Mantel in de Telegraaf van 27 mei 2019: https://www.telegraaf.nl/nieuws/3654642/onrust-over-examens-frans

Voor het derde achtereenvolgende jaar is er gedoe om de eindexamens Frans en de examenbesprekingen. Docenten Frans liggen in de clinch met de sectie Frans van Levende Talen. Het draait allemaal om de besprekingen van Levende Talen die na afloop van de examens Frans voor vmbo, havo en vwo worden georganiseerd. Die examenbesprekingen worden naar de examenmakers van toetsinstantie CvTE gestuurd en kan de manier van corrigeren beïnvloeden”.

Ik citeer collega Kim van Strien, docent Frans:

Na zo’n eindexamen is de examenbespreking erg belangrijk. Levende Talen Frans (SBF) organiseert deze bijeenkomsten. Vorig jaar was dit in eerste instantie overigens niet het geval. Pas na aandringen van het College voor Toetsen en Examens (CvTE) werden besprekingen voor de examens van het vmbo en de havo georganiseerd, schrijft minister Slob aan de Tweede Kamer, voor het vwo was het toen al te laat. https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?id=2018Z14723&did=2018D41188&fbclid=IwAR2-LBVdgP5H5lJODkiACAGIvQEubUtaLYgZguk8lJ3GcOwxC-De24hGh64

In 2019 heeft Levende Talen Frans iets anders opmerkelijks gedaan. Het verslag van de examenbespreking werd niet gepubliceerd en dat is hoogst ongebruikelijk. Op hun Facebookpagina schrijft SBF dat ‘docenten die behoefte hadden aan een examenbespreking hierbij aanwezig hadden kunnen zijn’.

Zo’n examenbespreking heeft als doel om het CvTE van feedback over het examen en correctievoorschrift te voorzien, maar ook wordt er hier besproken hoe bepaalde vragen beoordeeld moeten worden. Het kan dus de manier van corrigeren beïnvloeden. Dit laatste is overigens volgens SBF niet het geval. Op internet zijn genoeg verslagen te vinden van examenbesprekingen van andere vakken, hier zie ik wel degelijk dat er over de beoordeling van antwoorden wordt gesproken. De sectie Duits van Levende Talen heeft bijvoorbeeld al wel de verslagen van havo en vwo examenbesprekingen gepubliceerd.

Ik ben wat wantrouwig geworden jegens SBF door deze actie. Zijn er dan zulke opvallende dingen besproken dat het verslag echt niet naar buiten kan? Hoe kan SBF beweren de stem van de docenten Frans te vertegenwoordigen als een simpel verslag van een examenbespreking niet openbaar gemaakt wordt?

De opmerking dat docenten bij de examenbespreking hadden kunnen zijn is overigens niet juist. De bijeenkomst is namelijk niet toegankelijk voor alle docenten Frans, enkel voor degenen die persoonlijk lid zijn. https://kimspost.home.blog/2019/05/26/de-eindexamens-frans-en-de-examenbesprekingen/

We gaan het dus gewoon zelf doen dit jaar. We doen het coronaproof, gratis, via Teams, er komt een forum waar docenten kunnen overleggen en de verslagen gaan naar het CvTE. Dat eeuwige gesol met de eindexamens Frans stopt HIER. U kunt zich aanmelden met een voor Teams geschikt e-mailadres via https://eindexamensfrans.wordpress.com/blog/

Reacties (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.