Defensie piept en kraakt: Teken de petitie

militairenVolgens de Algemene Rekenkamer loopt het Ministerie van Defensie risico als over 2012 niet tijdig een betrouwbaar beeld van de kwaliteit van het materieelbeheer bestaat. De Rekenkamer velt een hard oordeel. Defensie zou geen idee hebben waar haar wapens zijn. Ook zouden de munitievoorraden niet overeenkomen met wat in de eigen computers staat. De boekhouding zou niet kloppen. Honderd miljoen euro zou verkeerd zijn geboekt. Volgens De Telegraaf is het een “Puinhoop bij Defensie”. De Volkskrant kopte dat het een “Chaos bij Defensie” is.
De Rekenkamer vindt dat de Tweede Kamer snel met minister Hennis-Plasschaert moet kijken hoe de zaak verbeterd kan worden.

Defensie heeft de afgelopen jaren forse bezuinigingen moeten doorvoeren. Momenteel heeft een grootschalige reorganisatie plaats waarbij 12.000 functies verdwijnen.
Die bezuinigingen verergeren de problemen bij Defensie. Volgens de Vakbond voor Burgers en Militairen bij Defensie VBM/NOV halen de bezuinigingen de deskundigheid uit de organisatie.
Voorzitter Jean Debie zei op 23 november dat het niet goed mogelijk is om tegelijk met een grootschalige reorganisatie die al jaren loopt, de kwaliteit van de administratie te bewaken: “Als je veel deskundigheid uit een organisatie gaat halen, dan heeft dat consequenties”.

Op 18 september 2012 schreef de VBM/NOV op zijn site:
“In de Defensiebegroting 2013 wordt de neergang van de Nederlandse krijgsmacht duidelijker dan ooit. Volgens VBM/NOV betekenen de bezuinigingen in 2013 (en 2014) een ernstige vermindering van de inzetbaarheid en gevechtskracht. Voor het personeel is de situatie dramatisch en rampzalig. Eenheden en materieel verdwijnen, kazernes worden gesloten, locaties afgestoten. Bovendien zijn diverse hoofdwapensystemen, met name bij de marine, wegens groot onderhoud niet inzetbaar in 2013.

Voor het personeel ziet de situatie er niet alleen daarom dramatisch uit. In 2013 en 2014 zullen er in totaal 12.000 functies verdwijnen. Naar verwachting betekent dat voor 6000 medewerkers gedwongen ontslag. 2013 wordt niet alleen daarom een moeilijk jaar voor het personeel. Ook zijn grote problemen voorzienbaar wegens de te geringe instroom van onderaf.
Zelfs het Ministerie van Defensie geeft nu toe dat de bezuinigingen “… het aanzien van Defensie als betrouwbare werkgever hebben geschaad”.

Intussen doet het Ministerie nog altijd een groot beroep op het personeel vanwege uitzendingen die gewoon doorgaan en internationale verplichtingen die nagekomen moeten worden. Dat betekent dat militairen na een internationale missie of verplichting steeds vaker te horen krijgen dat er voor hen na terugkeer in Nederland geen functie meer beschikbaar is. Volgens de VBM/NOV is de situatie van het defensiepersoneel dramatisch en rampzalig. Indien een nieuwe regering nog meer bezuinigt op Defensie, zal dit alleen maar leiden tot een definitieve neergang”.

Of het nog niet genoeg is, schrijft de VBM/NOV op 15 november 2012 dat het verontrust is over berichtgeving waaruit blijkt dat bij USG People 500 kantoren worden gedreigd met sluiting. USG People is de uitzendorganisatie die door het Ministerie is ingeschakeld om de duizenden Defensiemedewerkers die als gevolg van de mega-bezuiniging hun baan kwijt raken, weer aan het werk te krijgen. Defensie heeft een vierjarig contract met USG People.

Volgens Afshin Ellian in zijn artikel van 12 oktober 2012 op de site van Elsevier is Defensie wees geworden: “Defensie vormt nu het eenzaamste onderdeel van onze staat en samenleving. Onze strijdkrachten zijn wees geworden. Niemand neemt het in de politiek voor ze op. Zijn er dan geen gevaren meer? Is de Eeuwige Vrede van Immanuel Kant bereikt?

Campagne tegen afbraak van de krijgsmacht – Teken de petitie

defensie malieveld 17 februari 2012

In september 2012 zijn de officieren een campagne gestart  tegen de afbraak van de krijgsmacht, waarbij ze zich  rechtstreeks richtten tot de Nederlandse bevolking.
Kapitein-luitenant ter Zee Rob Hunnego, tot 5 november 2012 voorzitter van de Gezamenlijke Officieren Verenigingen & Middelbaar en Hoger Burgerpersoneel bij Defensie (GOV/MHB) en tevens voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Marineofficieren zei:
“De politieke partijen die willen bezuinigen op Defensie gaan voor korte termijn politiek gewin. Dat ligt lekker bij hun achterban, maar ze beseffen totaal niet wat ze kapot maken. Het is puur financieel gedreven, een boekhoudkundige exercitie, om zogenaamd de rijksbegroting op orde te krijgen. Zij bekommeren zich totaal niet om een van de kerntaken van de overheid: het bieden van veiligheid. Juist stabiliteit in de wereld en nationale veiligheid zorgen ervoor dat Nederland een welvarend land is. Politici wordt wakker! Neem je eigen verantwoordelijkheid. Het gaat hier om het landsbelang op lange termijn.”

In een video-interview met persbureau Novum vertelde Hunnego dat er bijvoorbeeld elke week drie zeemijnen geruimd worden voor de kust van Nederland: “Wij doen hele belangrijke dingen in Nederland, en dat gaat ook stoppen”.
Hij vervolgt: “Ik dreig niet met stoppen omdat we niet willen komen, maar we kunnen niet komen. En dat besef moet doordringen bij de Nederlandse politici en de Nederlandse bevolking”.

Overdrijft u nu niet?
“Defensie piept en kraakt, we kunnen nauwelijks de dingen doen waarvoor we in het leven zijn geroepen. Als er nog een keer een bezuiniging van 500 miljoen overheen gaat, dan houdt het echt op. Helaas overdrijf ik niet”.

Nu komt u toch in deze crisistijd met deze noodklok.
“Dat klopt, we mogen niet staken, daar hebben we ook niet de intentie toe. Maar de nood is nu zo hoog, dat wij ons gedwongen voelen als professionals bij Defensie de noodklok te luiden voor de Nederlandse bevolking”.

Wat zijn de consequenties?
“We kunnen niet meer ondersteunen bij nationale rampen, dijkdoorbraken, grote bosbranden, denk aan de ramp bij Moerdijk van anderhalf jaar geleden. We kunnen in het buitenland niet meer optreden, waardoor onze partners ons niet meer geloofwaardig vinden. Dat zijn de gevaren die we rechtstreeks lopen”.

Dat zegt u gewoon met droge ogen?
“Nou ik kan wel huilen. Maar dat doe ik niet als militair. Maar ik ben boos en verdrietig”.

Hunnego heeft met de GOV/MHB de website Nederland steunt Defensie opgezet waar een petitie kan worden ondertekend: Handen af van Defensie, in belang van verzorgingsstaat. Op die site staat ook een video die aanschouwelijk maakt wat er gebeurt bij een ongelijke strijd. Op 24 november 2012 waren er 24.828 handtekeningen.

Een van de reacties luidt: “Goed initiatief. Hopelijk wordt een grote groep mensen bereikt en beginnen mensen in te zien dat vrijheid en veiligheid niet gratis zijn, en dat Defensie al volledig uitbezuinigd is”.
In de uitzending van Brandpunt van 4 november 2012 zei oud-minister van Defensie Jaap Hillen dat “snijden in defensie mogelijk ongrondwettelijk is”, dit naar aanleiding van de in het Regeerakkoord vastgelegde bezuiniging van nog eens 250 miljoen euro.

————————————————————————————————————

Referenties

Website Nederland steunt Defensie: www.nederlandsteuntdefensie.nl  (Website is opgeheven)

De petitie Handen af van Defensie kan ook ondertekend worden op de site van Petities.nl: klik hier.

Officieren in het geweer, video-interview met Hunnego door persbureau Novum, 4 september, 2012: Klik hier. (Site en video niet meer beschikbaar)

Verkiezingen, column door Rob Hunnego, 5 september 2912, Defensie weblog: defensieweblog.blogspot.nl

Rob Hunnego, duo-voorzitter GOV/MHB treedt terug, klik hier (Niet meer beschikbaar op site van Professionals bij Defensie, www.prodef.nl)
Defensiebegroting 2013 rampzalig; neergang wordt definitief duidelijk op website VBM/NOV. www.vbmnov.nl (Website is opgeheven. Artikel niet meer beschikbaar).

Officieren starten campagne tegen afbraak krijgsmacht op website GOV/MHB: www.prodef.nl (Niet meer beschikbaar op site)

Onze strijdkrachten zijn verweesd geraakt, door Afshin Ellian op site van Elsevier, 12 oktober 2012: www.elsevier.nl (Site is opgeheven). Zie https://www.elsevierweekblad.nl/dossier/afshin-ellian/ (Site is opgeheven)

Sterren plakken als het fout gaat!, door Walther Ploos van Amstel, Nederlandse Defensie Academie: www.waltherploosvanamstel.nl (Niet beschikbaar op site van Ploos van Amstel). Zie Update: Defensie en ERP: sterren plakken helpt niet, Logistiek, 20 januari 2014: www.logistiek.nl

Bijschrift foto:
Defensiepersoneel deed in grote getale mee aan de Ambtenarenmanifestatie op het Malieveld in Den Haag op 17 februari 2012. De vakbonden schatten dat er zo’n tienduizend mensen op het veld stonden.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij houden u graag op de hoogte van actuele ontwikkelingen binnen Stichting Beroepseer.  Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Dan kunt u zich hieronder aanmelden.

Contact

Adres:
Multatulilaan 12
4103 NM Culemborg

Email:
info@beroepseer.nl

© Stichting beroepseer