Skip to main content

Data science pioneers: eerste documentaire over data-scientists, makers van AI en algoritmen

data-scientists, AI en algoritmen

“Kennis is het belangrijkste element van succes”, was een van de uitspraken die we konden lezen in de wervingsteksten van de vijfde Big Data Expo die plaats vond in de Jaarbeurs van Utrecht in september 2019.
De Big Data Expo is een vakbeurs waar vraag en aanbod uit de big datasector elkaar ontmoeten. Het is de enige vakbeurs in de Benelux die zich richt op alle facetten van datamanagement, een trefpunt van experts uit binnen- en buitenland op het gebied van analytics, artificial intelligence, business intelligence, data science, digital innovation, ethiek, AVG, Internet of Things en text mining.

Artificial intelligence

Steeds meer komen we de term artificial intelligence (AI) tegen. In het Nederlands noemen we het kunstmatige intelligentie (KI). Veel mensen weten niet precies, of misschien wel helemaal niet, wat het inhoudt.
Kunstmatige intelligentie zijn apparaten/machines die reageren op data (gegevens) of impulsen uit hun omgeving. Op basis daarvan nemen ze zelfstandig beslissingen. Het gaat bij KI dus niet om de rekenkracht, maar om de mogelijkheid (zelfstandig) te leren en beslissingen te nemen. Dat wil dus zeggen: zelfstandige machines of apparaten die optreden als vertegenwoordiger van hun gebruiker.
Aan de basis van KI staan algoritmen: bij elkaar behorende instructies in een programmeertaal die een bepaald probleem oplossen of een bepaalde taak uitvoeren.

Documentaire

Op de vijfde Big Data Expo is de documentaire Data science pioneers – conquering the next frontier in première gegaan. Daarin vertellen 22 data-scientists uit twintig landen over hun werk. Doel van de documentaire is daarover duidelijkheid verschaffen. Wat houdt hun beroep in? Wat zijn de valkuilen, hun hoop en zorgen om de toekomst?
De data-scientists blijken zich sterk bewust te zijn van de keuzen die ze maken – ze zijn immers verantwoordelijk voor de ontwikkeling en invloed van AI – en zeggen dat ze zich willen inzetten voor een betere samenleving. Ook willen ze meehelpen de weg naar de ‘AI-revolutie’ op een positieve manier voor te bereiden.

AI-revolutie

Dat de AI-revolutie eraan zit te komen, daaraan wordt niet getwijfeld. Elk bedrijf heeft op de een of andere manier te maken met data-wetenschap en kunstmatige intelligentie.
Een data-scientist verwerkt grote hoeveelheden data – gegevens – uit verschillende bronnen – ‘big data’ – en zet deze om naar bruikbare informatie voor het management van een bedrijf. Met andere woorden: een data-scientist legt zich toe op het doen van voorspellingen door het extrapoleren van data en het bouwen van modellen.
Volgens de documentaire zijn data-scientists eigenlijk niet te definiëren. Het betreft niet één type persoon. Ze zijn mensen die te maken hebben met complexe vraagstukken.

De documentaire is gemaakt door het Amerikaanse softwarebedrijf Dataiku dat organisaties helpt bij het toepassen van kunstmatige intelligentie. In 2018 deelde het mee dat maar liefst liefst 98 procent van de generatie data-scientists die nu van de universiteiten komt, voor Google, Facebook, LinkedIn of startups gaat werken. Aan ervaren data-scientists is een groot tekort; aan geen enkele beroepsgroep wordt zo getrokken als aan deze. In de V.S wordt het beroep beschouwd als het beste dat er is.

De medewerkers aan de film, werkzaam in organisaties als Booking.com, BCC en Daimler, zijn een jaar lang gefilmd.  Ook de Nederlandse Kia Eisinga van TomTom en Longhow Lam werkten mee.
Florian Douetteau, CEO van Dataiku: “We hebben deze film gecreëerd om niet alleen data-scientists te inspireren, die hopelijk hun dagelijkse successen en uitdagingen erin terugzien, maar ook voor degenen die de wereld van de data-scientists niet kennen of niet weten van het bestaan ervan”.

AI-ethiek

Het is mooi dat het publiek door deze film meer te weten kan komen over de data-scientists, de digitale makers van AI. Het is een nieuw beroep en zoals bij elk beroep komt ook de beroepsethiek in deze sector ter sprake. Brengen deze beroepsbeoefenaren hun machines ethiek bij – machine-ethiek? D.w.z. sociale vaardigheden van kunstmatige intelligentie?

Kennis is niet alleen de sleutel tot succes. Kennis ook macht en met elke nieuwe uitvinding en ontwikkeling behoort de vraag  gesteld wat voor effect toepassing heeft op mens en samenleving.

Deze maand september zette het Amerikaanse dagblad The Wall Street Journal twee video’s op de site over toepassing van AI.
In China is een experiment aan de gang op een school. Kinderen worden in het klaslokaal continu geobserveerd met door AI geprogrammeerde apparaten, zoals camera’s en hersengolf-meters waarmee hun prestaties kunnen worden bepaald. De andere video gaat over een apparaat dat aardbevingen voorspelt en zodoende levens kan redden*).

Presentatie documentaire in Amsterdam

Dataiku presenteert de documentaire in verschillende steden, waaronder Amsterdam, toegankelijk voor het publiek:

  • Woensdag 2 oktober bij Epicenter, Fred. Roeskestraat 115, Amsterdam
  • Donderdag 10 oktober bij TomTom, De Ruijterkade 110-154, Amsterdam
  • Woensdag 23 oktober bij Growth Tribe, Kattenburgerstraat 5, Amsterdam
  • Woensdag 27 november bij de EGG conferentie van Dataiku, Pakhuis De Zwijger, Piet Heinkade 179, Amsterdam

Ga voor meer info naar: Data Science Pioneers: eerste docu over data scientists, Dutch cowboys, 2 september 2019: www.dutchcowboys.nl

 

Noot
Under AI’s Watchful Eye, China Wants to Raise Smarter Students,
The Wall Street Journal, 19 september 2019: www.wsj.com
Devising an Earthquake Algorithm to Save Lives: The Wall Street Journal, 23 september 2019: www.wsj.com

 

Foto bovenaan is van Pete Linforth, The Digital Artist

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.