Consultatie inzake voorgenomen wetswijzigingen Jeugdwet kan tot 6 september
De herziening van de Jeugdwet is eerder dan verwacht in consultatie gegaan. Het plan was de online-consultatie te starten na de zomer van 2020 maar is al gestart op 10 juli. Vanwege de vakantieperiode is de termijn gesteld op ruim acht weken. Reageren kan tot 6 september 2020.
Aanpassen van de wet is nodig om de randvoorwaarden van het jeugdstelsel te verbeteren. Zorg voor jeugdigen dient tijdig beschikbaar te zijn. Door versterking van regionale samenwerking hoopt men de toegang tot jeugdhulp te verbeteren.
Betere samenwerking
Het kabinet heeft een aantal knelpunten in de huidige wet gesignaleerd en wil dat deze worden opgelost. Het gaat hier onder andere om de samenwerking en uniformering bij de organisatie van jeugdhulp, kinderbescherming en jeugdreclassering. Het kabinet vindt deze samenwerking nu te vrijblijvend en wil dat de randvoorwaarden worden verbeterd, zo blijkt uit de Memorie van Toelichting. Het is hierbij voornamelijk van belang dat de toegang tot jeugdhulp, het opdrachtgeverschap en het inzicht in en toezicht op zorg voor jeugdigen door aanpassing van de huidige wetgeving versterkt worden. Voor de regionale samenwerking zullen gemeenten een gemeenschappelijke regeling moeten treffen volgens de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr).
Doelgroepen die door de regeling worden geraakt
Jeugdigen en ouders, gemeenten, jeugdhulpaanbieders, gecertificeerde instellingen, jeugdprofessionals.
Verwachte effecten van de regeling voor de doelgroepen
Jeugdigen en ouders:
• Moeten weten waar ze terecht kunnen met hun hulpvraag, weten wat ze van een lokaal team mogen verwachten en moeten erop kunnen vertrouwen dat zorg voor jeugdigen beschikbaar is als dat nodig is, zo dichtbij mogelijk en gericht op de versterking van het gewone leven.
• Gemeenten moeten het perspectief van cliënten meenemen in hun regiovisie.
Gemeenten:
• Zullen met elkaar moeten zorgen voor een sluitend zorglandschap in hun regio in het belang van inwoners van de eigen gemeenten. Dit is om continuïteit van bepaalde zorgfuncties te kunnen borgen.
• Zullen voor bepaalde vormen van zorg voor jeugdigen regionaal moeten samenwerken en bovenregionaal af moeten stemmen. Hierbij betrekken zij jeugdhulpaanbieders en gecertificeerde instellingen (GI’s).
• Hebben beter inzicht in ontwikkelingen in het jeugdstelsel, en naleving c.q. uitvoering van wettelijke verplichtingen door gemeenten en Jeugdregio’s die betrekking hebben op de beschikbaarheid van zorg voor jeugdigen.
• Kunnen indien problemen rond zorgcontinuïteit worden geconstateerd, signalen en verbetervoorstellen ontvangen van de NZa en worden gestimuleerd om afspraken te maken met de verantwoordelijke jeugdhulpaanbieder/GI.
Jeugdhulpaanbieders en gecertificeerde instellingen:
• Hebben een duidelijk aanspreekpunt bij gemeenten.
• Hebben te maken met meer eenduidigheid bij inkoop en verantwoording.
• Zullen moeten voldoen aan drie basisvereisten voor governance.
• Hebben beter inzicht in de ontwikkelingen in het jeugdstelsel.
• Kunnen indien problemen rond zorgcontinuïteit worden geconstateerd, signalen en verbetervoorstellen ontvangen van de NZa en worden gestimuleerd om afspraken te maken met verantwoordelijke gemeente/Jeugdregio.
Jeugdprofessionals:
• Meer aandacht voor het deskundigheidsoordeel van professionals omdat gemeenten bij het opstellen van hun regiovisie de deskundigheid van professionals raadplegen.
Waarop kunt u reageren
• Er kan worden gereageerd op het wetsvoorstel.
• Er kan gereageerd worden op de andere vragen.
Reacties worden gepubliceerd tijdens de loop van de consultatie. Alleen die reacties worden gepubliceerd waarvan is aangeven, door de inzender, dat deze openbaar mogen zijn.
Ga voor consultatie naar: Wet verbetering beschikbaarheid zorg voor jeugdigen: www.internetconsultatie.nl/zorgvoorjeugdigen
Op deze site zijn ook te downloaden Concept regeling en Ontwerp Memorie van toelichting en andere bronnen betreffende de (herziening van) de jeugdwet.
Eveneens is hier te downloaden de beantwoording van zeven vragen over de (herziening van) de jeugdwet uit het Integraal afwegingskader voor beleid en regelgeving (IAK). Dit document – versie 10-7-2020 – geeft helder en in duidelijke taal weer waaraan goed beleid en goede regeling dienen te voldoen.
Herziening Jeugdwet eerder in consultatie, Europa decentraal, 24 juli 2020: https://europadecentraal.nl
Input gevraagd op Herziening Jeugdwet, Mind Platform, 21 juli 2020: https://mindplatform.nl
Nieuwe Jeugdwet in consultatie, Wegwijzer jeugd en veiligheid, 16 juli 2020: https://wegwijzerjeugdenveiligheid.nl/
Afbeelding bovenaan is van Kathrynne
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.
Geef een reactie